Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   [sondaj] Rusia ne sperie cu…

[sondaj] Rusia ne sperie cu Marchel şi „Antifa”

În ultima săptămână, în presă au apărut mai multe informaţii despre o posibilă lovitură de stat la Chişinău pe 27 iunie – ziua în care R. Moldova are de semnat, la Bruxelles, Acordul de Asociere cu UE. Toate acuzaţiile sunt adresate organizaţiei teroriste (clandestine) „Antifa”, care ar fi patronată de deputaţii comunişti Gr. Petrenko şi M. Tkacuk, sub acoperirea serviciilor speciale ruse. „Antifa” intenţionează să ia sub control principalele instituţii ale puterii de stat.

„ANTIFA”: un pericol real sau o „bombă politică”?

 

Alecu-RenitaAlecu Reniţă, Asociaţia „Primul Parlament”

E un pericol, cu atât mai mult că ştim care este poziţia Rusiei vizavi de asocierea noastră la UE. Tot ceea ce s-a întâmplat înainte de Vilnius-2013 – şi la Tiraspol, şi la Comrat, sunt o dovadă că R. Moldova e în aria pericolelor din Est. Care a fost apelul Occidentului pentru Putin, din noiembrie 2013 şi până azi: să nu atace R. Moldova, iar asta înseamnă că partenerii noştri vestici ştiu ceva din ceea ce nu ştim noi. Aceste organizaţii, gen „Antifa”, există pe teritoriul R. Moldova, şi nu doar în Transnistria, iar dacă vor avea ordin să atace, vor ataca. Important e ca serviciile noastre speciale să nu scape situaţia de sub control şi să ne pomenim cu aceste bande în stradă, aşa cum se întâmplă în Ucraina.

Vitalia-PavlicencoVitalia Pavlicenco, preşedintă PNL

E şi una, şi alta. Că Rusia e capabilă de orice, a demonstrat-o în Ucraina. Dacă în spatele „Antifa” stau zonele cu o administraţie controlată de Moscova, cum ar fi Tiraspolul, Comratul, Biserica Rusă, anumite cercuri de la Bălţi, plus coloana a 5-a a Rusiei la Chişinău, riscurile există. În 22 de ani de independenţă, aceste zone au fost surse permanente de risc – şi social, şi militar. Plus că avem „forţele pacificatoare ruse” la Nistru, care au şi ele aceeaşi misiune: de a ne ameninţa şi forţa să renunţăm la UE şi NATO. „Marii” noştri de la Chişinău ar putea evita acest risc, dacă vor avea curajul să denunţe public acest risc şi să ceară, a priori, protecţie SUA şi UE.

Ion-DronIon Dron, Asociaţia Justiţie şi Dreptate

Nu cred că „Antifa” e un pericol în măsura în care se vehiculează în presă. Cred că este, mai degrabă, o gogoaşă umflată şi face parte din războiul informaţional, care a devenit şi mai prezent, în legătură cu situaţia din Ucraina. Rusia a pus la bătaie tot arsenalul său propagandistic şi informaţional de care dispune pentru a crea panică şi instabilitate în societate în legătură cu asocierea R. Moldova la UE. Repet, în cazul „Antifa” avem de a face, mai degrabă, cu o diversiune informaţională, decât cu pericolul unei lovituri de stat. Chiar şi dacă există, cumva, acest scenariu, cred că avem instituţii în stat care ştiu ce să facă şi cum să facă, ca să nu ne pomenim luaţi prin surprindere.

Tudor-BotnaruTudor Botnaru, ex-ministru al Securităţii

E mai mult o bombă, o diversiune propagandistică. Cuiva îi convine să pună lumea pe ace, în speranţa că o vor putea scoate în stradă, ca să se opună evenimentului din 27 iunie. E o iluzie. Despre existenţa acestei organizaţii se ştie de mai multă vreme, iar dacă lucrurile au ajuns în presă, nu va mai fi nimic serios. Aşa cum nu a fost nici cu „revoluţiile” lui Voronin şi Tkaciuk. Dacă alde Petrenko şi alde cei care stau în spatele lor cred, cumva, că la Chişinău ar fi posibilă o lovitură de stat, înseamnă că sunt rupţi de politică. Iar dacă şi se vor încumeta să încerce, eşecul le este garantat. R. Moldova nu mai este în situaţia în care era în 1992.

Valentin-DolganiucValentin Dolganiuc, analist politic

Cred că se exagerează, deşi întâlnirea secretă de la Bălţi, dintre Episcopul Markel, başcanul Formuzal şi alţi papistaşi, arată că, în subterană, se întâmplă ceva. Nu ştiu pe cât e de serioasă această „Antifa” ca organizaţie teroristă. Eu cred că avem de a face cu o mare speculaţie politică, prin care Voronin încearcă să-şi acopere conflictele interne din partid şi excluderea din conducerea PCRM a lui Tkaciuk, Petrenko şi Muntean. Iar dacă „Antifa” este, cu adevărat, o organizaţie extremistă, de activitatea căreia s-a ocupat Petrenko şi Tkaciuk, înseamnă că nu s-a trecut fără ştirea lui Voronin, şi dacă-i aşa, Vladimir Nicolaevici trebuie trecut pe lista teroriştilor, alături de Tkaciuk şi Petrenko.