Gorbunţov vs Usatîi: Concurent electoral, acuzat de comandarea unui asasinat
Gherman Gorbunţov, fost acţionar al Universalbank din R. Moldova, deposedat de acţiuni în urma unor tranzacţii mai mult decât suspecte, iar ulterior împuşcat cu opt gloanţe, în martie 2012, la Londra, de către killerul din R. Moldova Vitalie Proca, crede că cel care a comandat asasinarea sa este Renato Usatîi, controversatul om de afaceri care candidează, cu numărul 1, pe lista partidului „Patria” la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014. Usatîi susţine însă că Gorbunţov ar fi cel care ar fi dorit să-l asasineze.
Postul de televiziune Antena 1, din România, a pus pe post marţi, 4 noiembrie, un interviu exclusiv cu bancherul stabilit acum la Londra, Gherman Gorbunţov. „Primul glonte a fost probabil cel mai rău, pentru că mi-a provocat cea mai mare durere. După el, eram terminat. Am simţit cum în mine a intrat un glonte. Nu am văzut cine a împuşcat”, a povestit Gorbunţov, căruia nu-i vine să creadă că a rămas în viaţă, după ce opt gloanţe au fost descărcate în corpul său. „M-am trezit după 12 zile. Mai apoi, timp de 1,5 ani, am purtat un pachet în burtă. Evident, atunci când într-un om intră opt gloanţe, e imposibil ca el să mai trăiască. Nu ştiu cum de am mai trăit”, continuă Gorbunţov care, atunci când a fost împuşcat, vorbea la telefon cu logodnica sa, Natalia Semchenkova. „El mi-a zis. M-au omorât. Am întrebat ce înseamnă asta. El a zis. M-au ucis, Natasha, gata”, a povestit tânăra.
„Un ordin venit din partea lui Renato Usatîi”
„Bănuiţi pe cineva care l-ar fi pus pe Vitalie Proca să vă omoare?”, l-a întrebat jurnalista pe Gorbunţov. „Da”, a răspuns, fără ezitare, acesta. „Cred că Proca a executat un ordin venit din partea lui Renato Usatîi”. „Aveţi vreo dovadă?”, a continuat jurnalista. „Sunt multe. Discuţiile sale telefonice în care el povesteşte cum mi-a furat banca, cât de tare l-am săturat, cum trebuie cu mine de rezolvat întrebarea cardinal…”, a replicat Gorbunţov, referindu-se la mai multe înregistrări audio ale convorbirilor telefonice ale lui Usatîi cu diverşi lideri ai lumii interlope, în care acesta vorbea negativ despre Gorbunţov, punând la cale depistarea locului aflării acestuia.
Contactat de jurnaliştii români, Usatîi s-a apărat, precizând că nu are nicio legătură cu tentativa de asasinat la viaţa lui Gorbunţov. Usatîi susţine că Gorbunţov ar fi fost cel care ar fi ordonat, anterior, lichidarea sa. „Pentru mine era important să fie reţinut deoarece m-a comandat pe mine. Aţi înţeles problema de bază?! Şi cum, în acelaşi timp, eu trimit killerul. Mai ales nişte killeri obosiţi. Ruşii, dacă voiau să-i pună capăt, nu îl găseau nici cu microscopul. Înţelegeţi? Adică n-aveau ruşii să caute killer în R. Moldova. Nu vă supăraţi, dar e prea complicat”, a declarat Renato Usatîi pentru Antena 1, televiziune care a anunţat că a trimis, pe adresa autorităţilor din R. Moldova, solicitări de informaţii pentru a afla dacă Usatîi este sau nu anchetat pentru tentativă de omor, însă nu au primit niciun răspuns. Corneliu Bratunov, şeful secţiei exercitare a urmăririi penale pe cauze excepţionale din cadrul Procuraturii Generale, nu a răspuns nici la apelurile ZdG pentru a discuta la acest subiect.
Cine este Gherman Gorbunţov
Gherman Gorbunţov a ajuns în atenţia opiniei publice din Republica Moldova în 2011, după ce a fost deposedat de pachetul majoritar de acţiuni pe care-l deţinea la Universalbank, fapt calificat de Vlad Filat, premierul de atunci, drept atac raider. În septembrie 2011, Valeriu Andronic, avocatul lui Gorbunţov, povestea pentru ZdG cum a avut loc operaţiunea prin care clientul său a pierdut controlul asupra Universalbank, cu implicarea judecătorilor din R. Moldova. Cele 78% din acţiunile bancherului rus au fost vândute şi revândute, iar în final, au ajuns la compania Mep Group, înregistrată în insulele Seychelles şi reprezentată în R. Moldova de Renato Usatîi. Acesta a şi organizat atunci o conferinţă de presă, în care preciza că tranzacţiile cu acţiunile Universalbank au fost legale şi că Gorbunţov ar fi un escroc. A fost, de fapt, una dintre primele apariţii publice ale lui Renato Usatîi în R. Moldova. Ulterior, controversatul om de afaceri a ieşit public şi a anunţat o recompensă de jumătate de milion USD pentru cel care-l va aduce pe Gorbunţov în R. Moldova, asta după ce autorităţile britanice au refuzat extrădarea acestuia.
Gorbunţov a deţinut mai multe bănci în Rusia, majoritatea fiind implicate în spălare de bani şi evaziuni fiscale. Presa din Rusia l-a supranumit „bancherul negru” pentru legăturile cu structurile mafiote. Gorbunţov este cercetat în R. Moldova în cadrul mai multor dosare penale, printre care şantaj, tentativă de obstrucţionare a justiţiei, furt şi complicitate în cazul unei tentative de omor.