Cine poate împiedica Unirea?
„Basarabia e România, iar Unirea este inevitabilă”. Aceasta este concluzia pe care şi-au întărit-o 50 de tineri din R. Moldova care au participat weekendul trecut la “Şcoala de cultură şi afirmare românească”, desfăşurată la Bucureşti şi organizată de către Platforma Civică “Acţiunea 2012”.
Timp de 2 zile, cei 50 de tineri originari din Basarabia au participat la prelegeri ţinute de oameni de cultură din România, profesori universitari, care împărtăşesc ideea Unirii Basarabiei cu ţara mamă.
„Plec mai optimist decât am venit”
Şcoala a început cu o vizită la cele mai importante destinaţii turistice ale Bucureştiului, Ateneul Român, Piaţa Revoluţiei (cu Monumentul Revoluţiei Române”, statuia lui Iuliu Maniu, a lui Corneliu Coposu şi monumentul lui Carol I), Calea Victoriei, Centrul Vechi, Palatul Parlamentului şi Parcul Carol I. Prelegerile din cadrul Şcolii au fost ţinute de Eugen Popescu, preşedintele Fundaţiei pentru Românii de Pretutindeni, de Emil Ţîrcomnicu, etnolog, cercetător la Institutul de Etnografie şi Folclor “C. Brăiloiu” al Academiei Române, Radu Baltasiu, director al Centrului European de Studii în Probleme Etnice, şi Mihai Nicolae, preşedintele Institutului “Fraţii Golescu” pentru relaţii cu românii din străinătate.
Petru Anghel este originar din Rezina, dar îşi face studiile în România, la Târgovişte. La finalul şcolii, acesta a spus: “Plec mai optimist decât am venit. La Chişinău şi în ţară, de-a lungul timpului, au fost organizate un şir de activităţi la care participau diverşi oameni, dar nu vedeam nimic altceva decât scandări de genul “Unire“ sau “Basarabia, pământ românesc“. Eram în imposibilitatea de a cunoaşte ce gândesc cei prezenţi dincolo de aceste scandări. Şcoala aceasta m-a făcut să realizez că totul e posibil, dacă nu azi, atunci mâine, dar e nevoie de acţiuni. Când discutam cu cunoscuţii mei despre UNIRE, prima întrebare care apărea era: “Cu cine să o faci?“, căci dincolo de vocile care se auzeau, credeam că sunt izolat, dar acum am descoperit că eu, tu, el, ea avem acelaşi scop, iar multitudinea de proiecte care a fost prezentată demonstrează că multe se pot face, dar e nevoie de DORINŢĂ, CURAJ ŞI OPTIMISM. Sunt optimist, pentru că nu mă mai simt izolat, pentru că cei prezenţi au venit cu soluţii reale, care ar permite apropierea celor două maluri ale Prutului.
„Venind de acasă — acasă”
„Pentru mine a fost un weekend de neuitat. Am călătorit de mai multe ori prin România, dar nu descoperisem identitatea românească aşa cum s-a întâmplat în aceste 2 zile. Un subiect intens dezbătut în cadrul acestui eveniment a fost Unirea. În cadrul discuţiilor, am cunoscut mai multe opinii, care nu reflectau o simplă dorinţă a celor prezenţi, ci idei concrete, planuri de acţiuni, ceea ce îmi dă speranţă că cei 50 de tineri participanti la acest curs de instruire vor transforma visul Unirii în realitate”, a punctat Radu Croitoru, un tânăr din Străşeni.
„Venind “de acasă-acasă“ am întâlnit în cadrul Şcolii de Cultură şi Afirmare Românească o armonie perfectă a oamenilor cu suflete frumoase şi cultură deosebită. Desfăşurarea şcolii a făcut să trăim cu emoţii şi entuziasm fiecare activitate de acolo şi să le transmitem mai departe. Prelegerile şi modulele care au fost prezentate au relevat cultura şi educaţia distinsă, cu ajutorul cărora trebuie să mergem cutezător spre unitatea naţională a neamului românesc. Am plecat acasă mai bogaţi spiritual şi cu mult entuziasm, prin care vom demonstra credinţa în viitorul acestui neam, pentru că aceste zile petrecute în cadrul şcolii au demonstrat că perseverenţa, dorinţa şi dorul neamului aduc schimbarea şi evoluţia“, a menţionat Maria Popescu, elevă din Ialoveni.
„În ciuda piedicilor, am reuşit…”
„La sfârşitul săptămânii trecute, am putut să lucrăm împreună cu tineri din colţul nostru de ţară pierdut asupra revenirii la normalitate: reunificarea Ţării. 50 de tineri din R. Moldova au vizitat capitala tuturor românilor, oraşul Bucureşti, şi au luat parte la prelegeri interactive, susţinute de specialişti în probleme de cultură sau identitate. Proiectului iniţial, pregătit de noi, i-au fost puse diverse beţe în roate de către unii funcţionari, dar numele acestora nu pot fi reprezentative pentru atitudinea pe care românii din ţară o au faţă de basarabeni. Drept dovadă este şi faptul că, în ciuda tuturor piedicilor, am reuşit să ne adunăm la Bucureşti, pentru a ne forma o imagine de ansamblu privind viitorul comun al celor două state româneşti”, a precizat pentru ZdG George Simion, coordonator de proiect în cadrul Platformei Civice “Acţiunea 2012”.
Platforma Civică “ACŢIUNEA 2012” a fost fondată la începutul acestui an, fiind o coaliţie de organizaţii non-guvernamentale şi grupuri de iniţiativă care susţin unirea R. Moldova cu România şi militează pentru realizarea obiectivului generaţiilor trecute, prezente şi viitoare de regăsire a românilor de pe cele două maluri ale Prutului în cadrul aceluiaşi stat. Pe parcursul anilor 2011 şi 2012, Platforma Civică “ACŢIUNEA 2012“ desfăşoară manifestări publice de informare şi sensibilizare a populaţiei din România şi R. Moldova privind obiectivul conştientizării realizării unităţii naţionale.
Victor MOŞNEAG