Viorile „Blajinu” revin
În toamna anului trecut, Ziarul de Gardă a lansat o campanie în susţinere a reputatului violonist Dumitru Blajinu. După ce a fondat una dintre cele mai vestite orchestre de muzică populară, după ce a adunat în colecţii crestomatice cele mai frumoase piese din muzica populară basarabeană, după ce a ridicat vioara, dar şi naiul şi alte instrumente muzicale naţionale la nivel de „primă-voce” pe scenele muzicii populare, Dumitru Blajinu s-a pomenit singur în faţa viorilor sale, pe care nu le mai poate mânui din cauza problemelor de sănătate.
Întemeietor al faimoasei orchestre de muzică populară „Folclor”, autor al unor extinse crestomaţii de cântece populare româneşti din Basarabia, septuagenarul Blajinu a avut parte în viaţă nu doar de mângâierea baladelor cântate, el simţindu-se deseori eroul dramelor şi al trădărilor descrise în doinele şi baladele româneşti. Experienţa sa de la Teleradio Moldova, unde a şi fost fondată vestita orchestră „Folclor”, îi provoacă amintiri foarte dureroase.
Fiind „îndepărtat” de orchestra pe care a lansat-o, Blajinu nu s-a distanţat niciodată de muzica populară. Încadrându-se mai târziu la Centrul de Creaţie Populară, a muncit ani în şir la adunarea şi transpunerea pe portative muzicale a mii de cântece populare româneşti. Colaborarea anterioară cu cei mai cunoscuţi interpreţi din Moldova a făcut ca Dumitru Blajinu să fie autorul aranjamentelor muzicale pentru vestitele cântece ale lui Nicoale Sulac şi Maria Drăgan, dar şi ale multor interpreţi care îşi trăiesc azi în tăcere senectutea.
Astăzi, Dumitru Blajinu munceşte în continuare asupra crestomaţiilor de folclor muzical basarabean, însă starea sănătăţii l-a făcut să renunţe la viori, iar starea financiară a pus sub semnul întrebării editarea CD-urilor cu piesele marilor interpreţi de folclor.
După campania lansată de Ziarul de Gardă, mai multă lume ne-a contactat cu mesaje de susţinere şi de încurajare pentru maestru. În preajma Sfintelor Sărbători de Paşti, însă, materializarea viselor lui Dumitru Blajinu s-a făcut simţită cu adevărat.
Primăria municipiului Chişinău a decis să acorde o mână de ajutor maestrului. Cărţile „Alină, dorule, alină”, editate anterior, au fost procurate de Primăria Chişinău pentru şcolile de arte din municipiu, pentru bibliotecile publice şi pentru artiştii de muzică populară.
Cu câteva zile înainte de Paşti, primarul municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, a trecut pragul casei Blajinu cu două veşti. Într-un plic i-a fost oferită maestrului suma de bani acumulată din drepturile de autor pentru procurarea cărţilor menţionate. Cea de-a doua veste ţinea de viorile maestrului. Primăria a decis să procure una dintre viorile lui Dumitru Blajinu pentru a o oferi, în baza unui concurs, ca încurajare anuală, celor mai talentaţi tineri viorişti din Chişinău.
Lucia Culev, şefa Departamentului Cultură al Primăriei Chişinău, a declarat că o asemenea experienţă este practicată în străinătate, în acest mod fiind atinse două ţinte: menţinerea viorilor valoroase şi dezvoltarea unor noi talente.
O altă surpriză a evenimentului a fost tânărul viorist Ionel Manciu, care a avut speciala ocazie să cânte „Rapsodia Română” la câteva dintre viorile lui Dumitru Blajinu. Ionel Manciu a primit în dar CD-uri cu melodiile interpretate de Blajinu şi invitaţia de a-i trece pragul oricând. „Viorile necântate îşi pierd valoarea”, a explicat Blajinu, înaintând, la rândul său, o iniţiativă de colaborare Primăriei Chişinău. Ideea sa vine de asemenea din experienţele europene, în care muzeele municipale care au la păstrare viori organizează miniconcerte pentru vizitatori, plătite de ei prin procurarea biletelor. „În toamnă vom inaugura Muzeul Chişinăului, şi credem că e o idee absolut plauzibilă”, a declarat Lucia Culev.
În toiul Sărbătorilor Pascale, un alt proiect vizând patrimoniul Dumitru Blajinu a fost iniţiat. Scriitoarea Eugenia Bulat, reprezentând comunitatea basarabenilor din Italia, acordă susţinere financiară lui Dumitru Blajinu pentru editarea CD-urilor cu piesele lui Nicolae Sulac şi Maria Drăgan.
A.R.