[Foto, Doc]Locuinţele de lux şi afacerile de familie ale liderilor electorali
Politicienii care conduc listele electorale ale celor mai importante partide din actuala electorală deţin locuinţe luxoase, iar unii dintre ei, împreună cu membrii familiilor, dezvoltă mai multe afaceri prospere. Deşi majoritatea candidaţilor stau „la bloc”, apartamentele în care aceştia îşi duc traiul sunt impunătoare. Multe dintre aceste locuinţe au intrat în posesia celor care astăzi se vor deputaţi pe când deţineau importante funcţii publice.
În actuala campanie electorală s-au înscris 22 de formaţiuni politice şi patru candidaţi independenţi. ZdG a analizat şi a verificat declaraţiile cu privire la venituri şi proprietăţi ale principalilor candidaţi care ocupă primul loc în lista partidelor înregistrate de CEC în actuala campanie electorală.
Lupu, la bloc, Filat, cu chirie
Liderul PDM, Marian Lupu, locuieşte într-un apartament de lux din centrul Chişinăului, pe str. 31 august. Conform datelor cadastrale, locuinţa are 136,1 m.p. şi a intrat în posesia soţilor Lupu, Marian şi Victoria, în decembrie 2004, perioadă în care liderul PDM era ministru al Economiei, numit prin decretul preşedintelui de atunci, Vladimir Voronin. Peste câteva luni, Lupu candida pe listele PCRM la alegerile parlamentare, devenind deputat. Informaţiile de la Cadastru arată că soţii Lupu au intrat în posesia apartamentului în baza unui „certificat”. În 2004, la ultima evaluare, apartamentul era estimat la 1,2 mln. de lei. Tot la această adresă, Lupu a declarat că deţine un garaj de 18 m.p. Alte averi, conform declaraţiei cu privire la venituri şi proprietăţi, preşedintele PDM nu deţine. Conform datelor de la Camera Înregistrării de Stat (CÎS), numele soților Lupu nu figurează în calitate de fondatori de SRL-uri.
Liderul PLDM, Vlad Filat, a declarat la CEC că deţine o casă de 180 m.p., un apartament de 70 m.p., două garaje şi un teren de 1390 m.p., toate în Chişinău. Numărul 1 în lista liberal-democraţilor, după divorţul de Sanda Filat şi căsătoria cu Angela Gonţa, a trecut, însă, cu traiul într-un alt imobil. Mai multe instituţii media au scris că acesta ar fi procurat o casă în centrul Chişinăului, pe str. Pirogov, imobil ce ar fi aparţinut anterior lui Victor Bostan, directorul grupului de companii „Purcari&Bostavan Wineries”. Filat preciza, după apariţia acelor informaţii, că „ar fi fost corect să mă fi întrebat şi pe mine sau să verifice la Cadastru a cui este acea casă. Este adevărat, locuiesc acolo, dar sunt chiriaş. Nu pentru că nu aş putea să-mi cumpăr o casă, dar vreau să-mi fac o casă şi până atunci locuiesc aici”. ZdG a verificat informaţia la Oficiul Cadastral, iar acel imobil, într-adevăr, nu este înscris pe numele fostului premier. În declaraţia depusă la CEC, Filat a mai indicat că deţine acţiuni la SC Kapital Invest Company SA, firmă fondată la Iaşi, care deţine şi cele mai multe acţiuni în cadrul Ipteh, din centrul Chişinăului. În R. Moldova, conform CÎS, nici Filat, nici actuala sa soţie nu sunt fondatori de firme.
Trei vecini de pe str. Serghei Lazo
În iulie 2014, fiind deputat, Mihai Ghimpu, preşedintele PL şi numărul 1 în lista electorală a formaţiunii la alegerile din 30 noiembrie, şi-a înregistrat oficial pe numele său şi al soţiei sale, Dina, un apartament de 160,7 m.p. de pe str. Serghei Lazo din Chişinău, într-un bloc construit recent. La Cadastru, locuinţa este estimată la 1,4 mln. de lei. Conform declaraţiei depuse la CEC, Ghimpu mai are un apartament de 63 m.p. pe str. Kogălniceanu, dar şi 1/3 din SRL „Eurosim”, o firmă fondată în 2000, care deţine în proprietate o benzinărie. Presa a scris anterior că partenerii lui Ghimpu de la SRL „Eurosim”, prin intermediul altei firme, „Parstar Petrol”, au câştigat în ultimii ani contracte de sute de milioane de lei cu statul.
Tot pe str. Serghei Lazo, nu departe de liderul PL, locuieşte de mai mulţi ani liderul PCRM, Vladimir Voronin. Apartamentul acestuia are 232 m.p. Şi, în 2004, era evaluat de Cadastru la 1,88 mln. de lei. Valoarea de piaţă a acestui apartament, înscris pe numele preşedintelui PCRM din 2005, este însă mult mai mare. Voronin mai deţine 7 terenuri, un garaj şi două case de locuit în satele Pârâta şi Corjova, ambele din r. Dubăsari. Conform datelor de la CÎS, nici Voronin, nici soţia sa, Taisia, nu deţin firme. Cei doi deţin însă acţiuni la FinComBank. Casa de lux, dar şi un SRL, Chateau Traian, sunt ale lui Oleg, fiul lui Vladimir Voronin, implicat în perioada în care tatăl său era şef de stat în mai multe afaceri dubioase.
Şi liberal-reformatorul Ion Hadârcă locuieşte pe str. Serghei Lazo, chiar în blocul în care locuieşte rivalul său politic, Vladimir Voronin. Conform datelor de la Cadastru, apartamentul lui Hadârcă are o suprafaţă de 147,2 m.p. şi este înscris pe numele ambilor soţi Hadârcă, Ion şi Maria. Costul apartamentului este de 1,2 mln. de lei conform datelor cadastrale. Deputatul, în declaraţiile anterioare, îl estima, conform preţului de piaţă, la aproximativ 100 de mii de euro, adică la 1,8 mln. de lei.
Tranzacţiile şi afacerile familiei Greceanîi
Zinaida Greceanîi, numărul 1 în lista socialiştilor lui Igor Dodon, locuieşte într-o casă de lux de pe str. Gherman Pântea. Conform datelor de la Cadastru, casa are 124 m.p. şi a fost dată în exploatare în iunie 2007, perioadă în care Greceanîi deţinea funcţia de prim-viceprim-ministru al R. Moldova. Imobilul este înscris pe numele soţilor Greceanîi, Alexei şi Zinaida, şi este evaluat de Cadastru la 1,18 mln. de lei, valoarea de piaţă fiind însă de peste 3 mln. de lei. Eugeniu Greceanîi, fiul liderei socialiştilor, deţine şi el un apartament de peste 100 m.p. în Chişinău, mai exact de 107 m.p., pe str. Studenţilor, estimat de Cadastru la aproape 800 mii de lei, şi locuieşte acolo împreună cu soţia sa, Natalia. Apartamentul a intrat în posesia soţilor Greceanîi în urma unui contract de investiţii din 16 septembrie 2011, iar actul de primire-predare datează din decembrie 2012. Tranzacţiile fiului Zinaidei Greceanîi au avut loc în perioada în care aceasta părăsea PCRM-ul (noiembrie 2011) şi vota ulterior pentru alegerea şefului statului, iar Voronin o acuza că, împreună cu Dodon şi Abramciuc, ar fi luat bani grei pentru această mişcare.
Conform datelor de la CÎS, Eugeniu Greceanîi este şi fondatorul unei firme, „Scorpion-Trans” SRL, deschisă în octombrie 2005, la câteva zile după ce mama sa era numită prim-viceprim-ministru. Firma este specializată în transport de mărfuri, dar şi în reparaţia autovehiculelor, şi are adresa juridică chiar în apartamentul lui Eugeniu Greceanîi. Şi soţul Zinaidei Greceanîi apare, la CÎS, în calitate de om de afaceri. Din 2001, Alexei Greceanîi este fondator şi administrator la Întreprinderea Industrial-Comercială „Alexei Greceanîi”, care are adresa juridică în fostul apartament al familiei.
Sergiu Mocanu, liderul Mişcării „Antimafie”, locuieşte într-un apartament de doar 51 m.p. pe str. Florilor, procurat în 2003. La acest capitol stă mai bine fiul său, Roman, care deţine un apartament pe str. Titu Maiorescu, de 70 m.p. Locuinţa a intrat în posesia fiului liderului Antimafie în februarie 2007, pe când tatăl său încă era consilier pentru misiuni speciale al preşedintelui de atunci, Vladimir Voronin.
Usatîi şi Roşca, fără proprietăţi în R. Moldova
Renato Usatîi, candidatul cu numărul 1 în lista partidului „Patria”, a declarat la CEC că deţine două case de locuit la Moscova, un garaj, dar şi patru terenuri, tot în capitala Federaţiei Ruse. În R. Moldova, acesta nu a indicat nicio proprietate. În Chişinău acesta locuieşte pe str. A. Mateevici, intr-un bloc cu patru etaje. Doar că, apartamentele pe care le are aici sunt înscrise pe numele mamei sale, Larisa. Conform datelor de la Cadastru, pe numele mamei politicianului sunt înregistrate două apartamente, ambele de peste 100 de m.p. Până în această vară, ambele erau însă înregistrate chiar pe numele lui Usatâi, care le-a cumpărat în 2010.
În iunie, acesta le-a donat mamei sale. „Acum sunt oficial ale mamei. Când a început nebunia cu omorârea lui Usatîi am zis, mama, ia-le tu, sau, am două fiice, una aici şi una în italia”, zice Usatîi. Tot pe această adresă, liderul celor de la „Patria” are şi garaj, înregistrat tot pe numele mamei sale, care la rându-i, locuieşte în Chişinău, pe str. Petru Rareş. Garajul este înregistrat pe numele a patru persoane fizice şi juridice. Astfel, 12,2% aparţin firmei Anturaj-Nou S.R.L., specializată în afaceri cu mobilă, alte 12,2% – lui Mihail Barcanov şi Tatianei Tîj-Barcanov, 63,4% lui Pavel Borş, iar alte 12,2% Larisei Usatîi. În R. Moldova, pe numele lui Usatîi nu apare vreun SRL. De precizat că sora acestuia, Veronica Usatîi, este căsătorită cu un om de afaceri din România, Michael Schmidt, proprietarul Automobile Bavaria, cel mai important dealer BMW de peste Prut.
Iurie Roşca, numărul 1 în lista PPCD, a intrat în campania electorală fără niciun bun imobil înscris pe numele său, asta deşi, anterior, presa scria că acesta deţinea nu mai puţin de cinci spaţii locative, patru dintre ele fiind sedii ale PPCD sau ale unor ONG-uri afiliate formaţiunii. Acum, la Cadastru, niciunul dintre acele imobile nu este înscris pe numele numărului 1 din lista partidului. Imobilele din str. Corobceanu, 17, sediul actual al PPCD, şi clădirea de pe str. Serghei Lazo, 11, acolo unde era înregistrat Cartelul Ţărănesc „Sfântul Gheorghe”, o altă asociaţie a partidului lui Roşca, sunt în posesia firmei Roseau Alliance LLP, cu sediul în Marea Britanie. Clădirea din str. Nicolae Iorga, fostul sediu al PPCD, este acum înregistrată pe numele Fundaţiei pentru Democraţie Creştină, iar în 2010, aceasta era pusă în gaj pentru un credit de aproape 5 mln. de lei la Eximbank, acel credit nefiind încă stins. Numele lui Roşca nu apare nici în actele de proprietate asupra imobilului cochet din str. Nucarilor. În ianuarie 2012, după divorţul de Larisa Roşca, acesta şi-a vândut partea din imobil pe care o deţinea fiului său, Ştefan Roşca.
De precizat că, în declaraţia cu privire la venituri şi proprietăţi depusă la CEC, Iurie Roşca a indicat că deţine doar 70% din firma SRL Prag 3. Conform datelor de la CÎS, liderul de facto al PPCD figurează şi în calitate de fondator a trei publicaţii periodice, printre care şi ziarul Flux, date care nu se regăsesc în declaraţia sa. Totodată, fiul lui Iurie Roşca, Ştefan, este fondator a patru SRL-uri: Întreprinderea Mixtă „Technobridge M” (furnizor de reţele şi servicii publice de comunicaţii electronice), SRL „Teren Invest”, „Flux Special” şi SRL „Alrado Grup”, care prestează servicii de transport auto al mărfurilor locale şi internaţionale, dar şi de închiriere a limuzinelor.