Culisele dosarului ASCOM vs Baştovoi: Stati atacă, angajaţii rup tăcerea
Fostul vicepreşedinte ASCOM Group, Andrei Baştovoi, este acuzat de însuşirea ilegală a unor sume consistente de bani din contul companiei miliardarului Anatol Stati, precum şi de tentativă de omor al fiului acestuia, Gabriel Stati, preşedintele companiei, şi al şefului Departamentului de securitate din cadrul ASCOM Group, Veaceslav Glotov. Deşi Andrei Baştovoi şi fiul său au fost reţinuţi şi primul se mai află în stare de arest la domiciliu, organele de anchetă nu au prezentat încă probe care ar demonstra vinovăţia lor. Pe de altă parte, anchetatorii au divulgat mai multe materiale operative contrafăcute.
„Vreţi să sufere familiile voastre?”
Surse din interiorul ASCOM Group susţin că Anatol Stati a întocmit o aşa-zisă “listă neagră” a angajaţilor pe care a hotărât să-i priveze de salarii şi chiar să-i bage la puşcărie dacă nu vor da mărturii împotriva lui Andrei Baştovoi. De menţionat că majoritatea persoanelor-cheie care au activat în Sudan sub conducerea lui Andrei Baştovoi au fost deja suspendate din funcţie.
ZdG a intrat în posesia unei înregistrări audio de la o întâlnire avută de Anatol Stati în septembrie, curent, cu angajaţii din Sudan, nemulţumiţi că nu li se achită salariile, în care preşedintele ASCOM Group, pe un ton ameninţător, îi cheamă să “coopereze” spre binele familiilor lor în a demonstra că Baştovoi ar fi singurul vinovat de problemele acestora.
“Voi doar aţi venit să cereţi salarii, de ce nu le cereţi de la Baştovoi, că aveţi încredere în el. De ce veniţi la mine? Apăraţi pe cineva? Vreţi să sufere familiile voastre pentru asta? Eu nu vă-nţeleg. Vreţi să staţi la închisoare? Voi, băieţi tineri, care aveţi perspective să vă bucuraţi de viaţă şi de viitor, nu? Voi vă îngropaţi singuri pe voi. Dar voi nu înţelegeţi cât e de serioasă treaba. Voi credeţi că dacă îi daţi drumul lui Baştovoi, n-o să-l închidă înapoi. Nu vă băgaţi voi toţi capul. Aveţi de trăit o viaţă. Şi eu vă garantez, celui care colaborează cinstit, îi trimit din alte conturi salariul. Încearcă nişte deştepţi dintre voi să scrie pe numele meu că el vrea să se elibereze din funcţie şi să-i dau salariul. Băi, oameni de Dumnezeu, nu şiţi deştepţi, ăi, nu şiţi mai deştepţi decât deştepţii. N-o să vă iasă. Aici nu-s nişte mămăligari care nu-şi dau seama ce fac. Compania în care aţi activat de mult e falită. Dar în cazul ăsta, voi trebuie să demonstraţi că numai el îi vinovat. Şi noi o să găsim şi bani, tot o să găsim. Eu vă garantez, dar avem nevoie de timp”, ar fi declarat Stati la acea întâlnire.
Au semnat declaraţii “pe propria răspundere”
Solicitaţi de ZdG, mai mulţi angajaţi prezenţi la discuţia cu Anatol Stati au confirmat cele expuse în înregistrare, recunoscând şi vocea preşedintelui ASCOM Group din ea. “A fost o întâlnire între angajaţi, convocată la iniţiativa dlui Stati. Toată lumea se aştepta să audă un termen, nişte condiţii de plată a salariilor, dar Stati a venit cu un mesaj tendenţios şi noi înţelegeam că el avea nevoie să audă ceva ce putea fi imputat dlui Baştovoi. Înainte de asta, fiecare dintre cei prezenţi acolo a scris câte o declaraţie pe care ei au numit-o «pe propria răspundere». În ea eram rugaţi să răspundem la un şir de întrebări legate de activitatea fiecăruia, dacă am primit sau nu ordine, instrucţiuni contrare legii, ceva de genul ăsta. Bănuiesc că răspunsurile nu i-au satisfăcut, din care cauză a şi fost convocată această şedinţă, în care s-a cerut repetat ca lumea să vorbească”, ne-a spus Lilian Perecheatco, fostul jurist al filialei ASCOM Group din Sudan, care a participat la acea întâlnire.
Stati evită să comenteze
Apelând în mod repetat numerele de telefoane ale lui Anatol şi Gabriel Stati, pentru a solicita un comentariu, într-un final am primit un răspuns, dar de la persoane “străine”. Deşi ne asigurau că am fi greşit numărul, ulterior aceştia au menţionat că îi cunosc pe Anatol şi Gabriel Stati, dar nu pot oferi mai multe detalii, pentru că nu ar dori să se implice.
Atunci am telefonat la sediul ASCOM Group şi am solicitat să ni se facă legătura cu un reprezentant al companiei. Secretara ne-a spus să revenim la finele săptămânii, pentru că Vitalie Diaconu, secretarul de presă al ASCOM Group, “care se ocupă cu aceste probleme”, e plecat în deplasare în Sudan. Am revenit cu un sunet, adăugâng că avem o înregistrare audio cu Anatol Stati pe care dorim ca acesta să o comenteze. Aceeaşi voce ne-a spus că vom primi un răspuns în ziua imediat următoare.
Ulterior, peste doar 5 minute, ne-a telefonat Vitalie Diaconu şi ne-a cerut detalii. “Nu ştiu despre ce înregistrare este vorba şi nu cred că dl Stati cunoaşte”, ne-a spus Diaconu. După ce am făcut anumite precizări, legate de conţinutul înregistrării, consilierul lui Anatol Stati nu a comentat, iar ulterior, după ce s-ar fi consultat cu şeful său, a revenit cu un sunet, răspunzându-ne scurt: “Fără comentarii este răspunsul la întrebările dvs. Noi nu trebuie să ne expunem. Să lăsăm organele de anchetă să-şi facă datoria profesională şi justiţia să-şi exprime poziţia”.
Angajaţii din Sudan, dependenţi de audit
Vineri, 25 noiembrie, mai multe persoane din staff-ul ASCOM Group din Sudan au venit din nou la sediul central al companiei pentru a-şi cere salariile neplătite, care, potrivit unor informaţii din interiorul companiei, s-ar cifra la 700 mii USD. Pentru că administraţia ASCOM Group a tergiversat mai multe luni rezolvarea problemelor legate de datoriile salariale, spunându-le celor insistenţi că nu sunt angajaţi oficial şi, prin urmare, juridic nu pot solicita achitarea salariilor, s-a ajuns la demersuri categorice din partea angajaţilor.
Reprezentanţii administraţiei le-au spus să mai aştepte o săptămână, termen în care va fi aprobată varianta finală a raportului de audit, după care Anatol Stati va lua decizia în baza unor “abordări individuale”, operaţiunea anunţându-se a fi un fel de anchetă internă a companiei. Angajaţii susţin că, de facto, auditorii au prezentat raportul acum o lună, însă administraţia companiei ar fi avut unele obiecţii, discutate ulterior în şedinţe interne, iar mai apoi cu participarea auditorilor, pentru ca în ultimă instanţă să fie aprobat raportul în redacţie nouă. “Nu înţeleg ce putea fi discutat acolo timp de o lună, dar bănuiesc că raportul a fost schimbat mult faţă de varianta iniţială prezentată ASCOM. Aşa credem noi”, a menţionat Perecheatco.
Necesitatea elaborării auditului a venit în contextul absenţei altor probe doveditoare în dosarul Baştovoi. Potrivit unor surse din interiorul ASCOM Group, administraţia ar fi comandat iniţial auditul unei companii internaţionale de autoritate din reţeaua PricewaterhouseCoopers International Limited (PwCIL), însă aceasta ar fi refuzat să facă un raport “fabricat”, pe placul comanditarului, după care ASCOM Group ar fi apelat la Moldauditing SRL, considerată a fi prima companie de audit din R. Moldova. Contactaţi de ZdG, reprezentanţii Moldauditing ne-au spus că informaţiile referitoare la clienţii lor sunt confidenţiale, asta deşi pe site-ul companiei este publicată o listă de clienţi.
Nu mai vor să tacă
Angajaţii au recunoscut pentru ZdG că angajarea se făcea prin intermediul unor firme off-shore, iar salarizarea se făcea iniţial în bani cash, o dată la 2-3 luni, la sediul ASCOM din Chişinău, iar mai apoi din conturi deschise în ţările baltice. “Ceea ce putem noi este să mergem cu o plângere la procuratură, în care să spunem că am fost siliţi să acceptăm o asemenea modalitate de angajare, plată şi de tratament, pentru ca în cele din urmă să ne aşteptăm salariile cu anii. Şi legătura dintre ASCOM şi filialele sale din Sudan poate fi demonstrată foarte simplu, din moment ce ei au pornit un dosar penal la procuratura Buiucani tocmai în numele companiei care ne-a angajat”, a remarcat Lilian Perecheatco.
El a adăugat că angajaţii sunt într-o situaţie financiară destul de dificilă, făcând împrumuturi care deja ar fi atins mărimea datoriei salariale faţă de ei, de ordinul zecilor de mii de dolari. Cu toate acestea, continuă sursa, angajaţii au rămas loiali şi toleranţi faţă de companie, nedivulgând informaţii din interior pentru presă. “Noi am aşteptat cu răbdare, dar se pare că aceasta este interpretată ca o slăbiciune şi o încredere în incapacitatea angajaţilor de a face ceva, de a întreprinde nişte măsuri în apărarea drepturilor noastre, ceea ce ne deranjează destul de tare. Dacă nici acum nu primim un răspuns, măcar parţial pozitiv, ţinând cont de abordarea individuală, şi vom fi în continuare impuşi şi constrânşi, atunci suntem gata să ieşim să ne manifestăm nemulţumirea în public şi să ne apărăm drepturile pe toate căile legale posibile”, a punctat Lilian Perecheatco.
Reporter de Gardă