Principală  —  IMPORTANTE   —   Ministrul Apărării, interviu pentru presa…

Ministrul Apărării, interviu pentru presa din România: „Îmi doresc ca Ucraina să își redobândească teritoriile”

R. Moldova doreşte ca Ucraina să îşi redobândească toate teritoriile ocupate de Rusia, inclusiv Crimeea, a declarat, într-un interviu pentru agenția de presă din România, Agerpres, ministrul Apărării R. Moldova, Anatolie Nosatîi. Acesta crede că „situaţia pe front se va schimba în favoarea armatei ucrainene”, ceea ce ar putea genera mai multă stabilitate în regiune.

Pe de altă parte, ministrul Apărării susţine că bugetul pe care R. Moldova îl alocă armatei a crescut semnificativ, în vederea achiziţiei de echipamente militare şi armament. El aminteşte că R. Moldova foloseşte „toate instrumentele diplomatice pentru fortificarea capacităţii de apărare”, referindu-se la obţinerea de sprijin financiar pentru achiziţia de sisteme anti-rachete.

Întrebat dacă regiunea transnistreană este punctul de unde ar putea pleca principala ameninţare a R. Moldova, Anatolie Nosatîi a afirmat că „nu putem spune că este principala problemă pentru R. Moldova, dar este una dintre ele şi evident că prezenţa pe acest teritoriu a trupelor Federaţiei Ruse, care sunt staţionate ilegal, prezenţa unui contingent paramilitar, a aşa-numitor structuri de forţe armate, de miliţie a Transnistriei, este un factor de stabilizare”.

Ministrul Apărării al R. Moldova a dat de înțeles că în momentul de faţă o cerere de aderare la NATO este exclusă.

„Coooperarea cu NATO este o activitate istorică, care durează pe parcursul a 30 de ani şi, în ultima perioadă de timp, a marcat o aprofundare. Avem susţinere deplină pe mai multe paliere, programe, ceea ce ne permite să devenim mai buni, mai instruiţi, mai pregătiţi pentru a ne îndeplini misiunea. Ce ţine de partea politică, de aderare, statutul actual de neutralitate stipulat în Constituţia R. Moldova nu permite discuţia pe această temă şi, suplimentar, trebuie să fie şi voinţa poporului”, a menționat Anatolie Nosatîi.

Recent, ministrul de Externe, Nicu Popescu, a declarat că R. Moldova nu este amenințată militar, însă se confruntă cu riscuri de ordin hibrid. Cu toate acestea, a spus el, autoritățile reușesc să păstreze pacea și stabilitatea, inclusiv datorită suportului oferit de partenerii externi.