Principală  —  IMPORTANTE   —   Fostul președinte al CEC Iurie…

Fostul președinte al CEC Iurie Ciocan anunță că se lansează în politică: „Am fost numit președintele filialei pentru R. Moldova a PSD România”

Fostul președinte al Comisiei Electorale Centrale (CEC) Iurie Ciocan a anunțat miercuri, 13 iulie, că se lansează în politică. Acesta a fost numit președintele filialei pentru R. Moldova a Partidul Social Democrat (PSD) din România.

„(…) Cred cu tărie în viitorul nostru european comun, al tuturor românilor și aceasta este direcția în care îmi voi continua eforturile, acum și ca om politic”, a spus Ciocan într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Iurie Ciocan a fost președinte al CEC din 2011 până în 2019. 

În 2013, Iurie Ciocan a ajuns în vizorul Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), care a sesizat Procuratura Generală (PG) pe motiv că acesta a ascuns o parte din avere: un automobil, câteva imobile aflate în construcţie pe care le-ar fi deţinut în ţară, o casă în România, dar şi cotele-părţi de la mai multe societăţi comerciale pe care le deţinea împreună cu soţia. Atunci presa titra că oficialul risca până la un an de închisoare sau o amendă de 12 mii de lei. În scurt timp, cazul a fost însă clasat. „Am mers cu toate actele le CNI şi la Procuratură. Procuratura a emis o încheiere de neîncepere a urmăririi penale, pentru că faptele nu s-au confirmat. În realitate, bunurile din România care mi-au fost atribuite, au alţi proprietari”, a precizat Iurie Ciocan.

Tot în 2013, Iurie Ciocan a ajuns în vizorul opiniei publice după ce în presă au apărut mai multe înregistrări audio ale convorbirilor pe care Nicolae Vicol, fost şef al Fiscului, le-a purtat cu demnitari de rang înalt. În una dintre aceste discuţii, Ciocan încerca să se asigure de faptul că toate controalele de la compania de mezeluri „Basarabia Nord” nu depăşesc norma legală. „Am fost invitat la Procuratură, am dat depoziţii. Ştiu că şi Vicol a dat depoziţii. Cunosc proprietarii de la „Basarabia Nord” şi i-am spus lui Vicol despre controlul despre care m-au informat prietenii mei”, a mai spus ex-preşedintele CEC.

Anterior, Ziarul de Gardă a scris că, pentru anul 2011, când devenea preşedinte al CEC, Ciocan nu a arătat în acte nici case, nici maşini. Atunci declara o datorie de 30 de mii de dolari, un salariu anual de aproape 180 mii de lei, suma de 400 de mii de lei pe care a obţinut-o în urma vânzării unui automobil, precum şi 7 mii de euro şi 14,5 mii de dolari, sume obţinute în afara ţării. Tot în acel an, Ciocan arăta în declaraţia de interese că este cofondator al organizaţiei neguvernamentale Centrul de drept necomercial, iar soţia sa, interpreta Nona Marian (oficial Eleonora Marian – n.r.), era asociată la „Elvicom Impex” SRL cu 50% şi la „Privesc.eu” SRL cu 5%, firmă care deţine portalul cu acelaşi nume.