Alina Radu: Moldova, acum pe Wikileaks
Duminică, 28 noiembrie, când Moldova se frământa disperată să aleagă un Parlament curat, care ar fi capabil să aleagă un preşedinte curat, în aceeaşi zi elita diplomatică a lumii era scuturată de un scandal fără precedent. O cantitate enormă de documente secrete, ce vizează activitatea celor mai importanţi lideri ai lumii, au fost făcute publice pe internet. Lideri politici şi parlamentele lumii au început o mişcare rapidă, de condamnare, de stopare, de închidere a expunerii acestor documente pentru public. Declaraţii ale celori mai importante instituţii din lume au blamat publicarea acestor fişiere, dar gestionarii www.wikileaks.org au fost de neînduplecat.
„Curajul este contagios”, scrie mărunt, undeva în josul paginii pe Wikileaks. Alături, cifre care înfiorează: wikileaks publică 251287 de documente „scurse” din actele ambasadelor SUA care relevă comunicarea cu 274 de state timp de 44 de ani. Aproape 16000 dintre aceste acte sunt secrete şi circa 102000 sunt confidenţiale.
Documentele vizează activitatea serviciilor secrete ale SUA în punctele fierbinţi ale lumii, modul lor de comunicare, ce relevă interesele naţionale, corporative sau personale ale unor mari lideri de pe glob. Republica Moldova este vizată în 713 acte diplomatice făcute publice pe Wikileaks. Deoarece numărul acestora este destul de mare, şi cantitatea de informaţii necesară să fie consumată, vom releva aceste date mai târziu.
Până atunci, vreau să povestesc despre wikileaks.md. Cred că şi „curajul este contagios”, de aceea consider că e nevoie urgent de un wikileaks.md, care ar avea link nu doar la wikileaks.org, ci şi la un wikileaks.ru. Cred că e nevoie de un curajos, cu acces la dosarele “Casei Albe” din Chişinău, care să producă o scurgere totală de informaţii, fie ca şi în cazul SUA, din 1966, fie chiar de la 1940 sau măcar de la 1991.
În actele făcute publice duminică pe wikileaks, Vladimir Putin este numit “masculul Alfa”, fiind redate o parte dintre actele ce îl vizează. Dar ar mai fi nevoie de un “curajos contagios” care să “toarne” în reţeaua virtuală globală vreo jumătate de milion de acte păstrate după zidurile din Piaţa Roşie de la Moscova.
Şi Nicolas Sarkozy este numit un „împărat gol”, care dovedeşte un „stil autoritar”, iar Angela Merkel este descrisă tenace atunci când se află în dificultate şi metodică, raţională şi pragmatică. Premierul italian Silvio Berlusconi e dat drept „vanitos şi ineficient ca lider european modern”, fiind calificat ca fiind un politician „slab din punct de vedere politic şi fizic”.
Dacă am avea un wikileaks.md, am afla atâtea despre împăraţii goi, despre vanitoşii ineficienţi, despre masculii Beta şi Omega.
Wikileaks.md poate fi pornit oricând. ZdG ar putea oferi doritorilor acces la acte, care de altfel nu sunt nici secrete, nici confidenţiale, sunt pur şi simplu ascunse ilegal sau ferite cumva de ochii lumii, dar cu drept total de a fi publice. Iată doar câteva dintre tagurile pe care am putea să le acoperim pe wikileaks.md acum, până la accederea în parlament a mercenarilor şi filantropilor electorali:
„Alexandr Plahotniuc”, “Vlad Plahotniuc”, “Victoriainvest Limited”, “UK, Edinburg, Buchanan Street”, “Olga Semenţul”, “Munceşti SRL”, “Creşterea bovinelor”, “Aerocom”, “Comerţul benzinei de avioane”, “Fanea Mikulinskaia”, „Activităţi de ambalare”, “Mateevici 56”, “Factura avia 4322123433”, “Studii medii speciale”, “Euro-Est”, “Compania Magadanskie Avialinii”, “Întreprinderea “Ciukotavia”, “Compania Sahalinskie aviatrassî”, “26 noiembrie 2004”, “Edward Reynolds”, “Airline Transport Incorporation”, “Victoria Lake Tanzania”, “Victor Ţopa”, “Filmări secrete la Nobil”, “Valeriu Guma”, “Traseismul politic”, “Trafic de arme”, “Aruncaţi din avion”, “Victor Bout”, “KGB în Moldova” şi multe altele.
Apare însă o listă mare de întrebări: Există oare o clasă socială în Moldova care vrea cu adevărat să cunoască adevărul? Există o categorie de oameni care au curaj să privească adevărul în ochi? Există oare oameni care pot spune adevărul chiar dacă li se propun bani ca să tacă? Există oameni care vor să îl audă, atunci când sunt plătiţi să rămână surzi? Există printre curajoşi suficienţi politicieni, persoane publice, jurnalişti, ONG-işti, experţi, studenţi, diplomaţi? Chiar i-ar trebui Moldovei acest Wikileaks blestemat? Mulţi spun că, în Moldova, trăieşti mai mult dacă ştii mai puţine. Într-o Moldovă al cărei business e controlat încă de “Magadanskie Avialinii”.
Alina Radu, alinaradu.zdg@gmail.com