Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Mezelurile, controlate de familiile fostei…

Mezelurile, controlate de familiile fostei puteri

253-carneIgor Dodon, fostul ministru al Economiei, şi Iurie Muntean, fost viceministru al Economiei, au fost implicaţi în scheme de monopolizare a pieţei de carne. Din schemă, deconspirată de Centrul de Combatere a Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC), mai fac parte Anatol Spivacenco, viceministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare, şi alţi cetăţeni simpli: Vladimir Soroca, Vitalie Burlacu, Serghei Pavlov, Nicolae C. Toate aceste nume au fost făcute publice de către directorul CCCEC, Viorel Chetraru, în cadrul şedinţei Guvernului.

CCCEC anunţase recent că, până în 2006, importul de carne şi produse din carne se efectua în baza avizului sanitar-veteriar eliberat de Direcţia Medicină Veterinară, subdiviziune specializată din subordinea Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare. Diferenţele mari de preţ, de la vamă la tejghea, se datorau importatorilor de carne, care, aplicând scheme frauduloase, aduceau carnea la preţ diminuat, ulterior, comercializând-o prin intermediul firmelor delincvente intermediare, la preţ majorat, aplicând un adaos comercial de circa 300%, din care, potrivit CCCEC, nu se achitau impozite la bugetul public.

Între timp, sub pretextul excluderii schemelor frauduloase, importul de carne a fost reglementat prin Regulamentul „Cu privire la eliberarea autorizaţiilor pentru importul unor produse”, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1363 din 29.11.2006. Atunci a şi fost instituită o Comisie specială, cu atribuţii de luare a deciziilor de eliberare, retragere sau prelungire a autorizaţiilor pentru importul acestor produse.

Potrivit anchetatorilor, Comisia specială devenise un filtru care aproba autorizări doar pentru firmele privilegiate. Existau, în acest sens, mai multe motive de refuz, printre acestea fiind:

lipsa (de facto, pierderea intenţionată de MAIA) unor documente din dosarul personal al agentului economic care a fost prezentat în cancelaria ministerului; neautorizarea veterinară intenţionată a depozitelor ce aparţineau sau erau arendate de viitorul importator; crearea obstacolului la importul producţiei dintr-o anumită ţară sub pretextul existenţei unui focar de gripă aviară sau a unei infecţii veterinare pe un termen de 45—60 zile, aspect gestionat de medicina veterinară; lipsa de necesitate a unui anumit produs sub pretextul existenţei acestuia în cantităţi de proporţii pe piaţa internă, date statistice intenţionat eronate de direcţia zootehnie; neindicarea în contractele de cumpărare-vânzare de către importator a anexelor sau a specificaţiilor producţiei, precum şi alte motive inventate de funcţionarii MAIA.

În 2008, controlul asupra acestei ramuri a revenit Ministerului Economiei. Tot atunci, Comisia abilitată cu eliberarea autorizaţiilor a trecut din subordinea Ministerului Agriculturii la controlul acestui minister. Intenţionat sau nu, în aceeaşi perioadă, director adjunct al Agenţiei Sanitar-Veterinare, implicată în eliberarea licenţelor, a fost numit fratele lui Igor Dodon, Alexandru.

Acuzele aduse de CCCEC au fost respinse de cei vizaţi. Muntean şi Dodon, deputaţi PCRM, au legat aceste acuze de viitoarele alegeri prezidenţiale şi consideră că aceste declaraţii au fost făcute pentru a exercita asupra lor presiuni, în preajma apropiatului scrutin prezidenţial repetat.

„Reglementările aplicate în 2006 au condus la creşterea producerii de carne cu circa 40%, iar întreprinderile mici şi mijlocii au înregistrat venituri ce le-au permis să-şi sporească activitatea. Atunci au crescut veniturile la buget, a scăzut contrabanda cu carne de la 90% pâna la 10%. Zeci de operatori au avut autorizaţii pentru importul de carne şi nu s-a monopolizat. Dacă acea hotărâre este rea, de ce Guvernul nu o anulează?”, a spus Muntean.

Şi deputatul PCRM, fostul ministru al Economiei Igor Dodon, a declarat că piaţa de carne nu a fost monopolizată. „Dacă este aşa cum spune CCCEC, întreb Guvernul de ce nu anulează acea hotărâre de reglementare, adoptată în 2006? Să vină cu probe”, a mai spus Dodon.

Fratele lui Igor Dodon, Alexandru, cel care ocupă funcţia de vicedirector al Agenţiei Sanitar-Veterinare, abilitată cu eliberarea unor certificate de calitate, a spus pentru ZdG că „Agenţia acordă doar un singur certificat, şi nu are cum să fie implicată în monopolizarea pieţei cărnii. Funcţia pe care o am este datorită mie, şi nicidecum datorită fratelui meu”, a conchis Alexandru Dodon.

ZdG