[sondaj] Un nou guvern sau „caput”?
Chiril Gaburici şi-a anunţat demisia. S-a întâmplat cu două zile până la alegeri şi cu o săptămână înainte de sosirea la Chişinău a delegaţiei FMI, cu care urma să fie semnat un nou Acord de finanţare şi de salvare, de la default, a R. Moldova. Deşi a pus în faţa demisiei „scandalul diplomelor”, Gaburici nu a ezitat să ceară partidelor de la guvernare să se lase de proastele obiceiuri şi „jocuri politice”, să formeze o coaliţie majoritară de guvernare şi să se apuce de reforme.
Gaburici pleacă. Cine vine? La ce să ne aşteptăm?
Gheorghe Paladi, istoric
Situaţia nu e simplă. Alegerile de duminică ne-au arătat că lucrurile sunt în prag de explozie. Au sau nu aceste rezultate o legătură cu demisia lui Gaburici? Greu de spus, deşi în politică nimic nu este întâmplător. Eu cred că plecarea sa e o chestie bine regizată, ca să pară R. Moldova un stat cât mai confuz şi prost guvernat. S-ar putea să fie şi o provocare politică, în ajunul vizitei FMI la Chişinău, pentru a lipsi R. Moldova de finanţări externe şi a o pune într-o mare dificultate financiară, ceea ce ar fi o „bombă” sub R. Moldova. Eu sper să se producă o remaniere în coaliţia de guvernare şi revenirea PL la putere, dar depinde cum se vor înţelege „cei 3” şi ce fel de guvern vom avea. Prim-ministrul trebuie să fie un bun reformator, cu o mai mare libertate de acţiune.
Sergiu Mocanu, Mişcarea Populară Antimafie
Gestul lui Gaburici trebuie apreciat. Este o decizie personală a unui om venit din afara politicului, care, în momentul în care şi-a dat seama că jocurile în care este antrenat sunt jocuri murdare, a decis să plece. Gaburici are perfectă dreptate: R Moldova merge cu paşi rapizi spre default. O nouă vizită a FMI la Chişinău nu se va întâmpla atât de repede, dar dacă se va întâmpla, actuala guvernare oricum nu are făcute „temele pe acasă”, convenite cu FMI. Iar asta înseamnă că o catastrofă financiară pentru R. Moldova este inevitabilă. Trebuie să ne aşteptăm la o criză politică de 2-3 luni, după care actuala guvernare va cădea. Un nou guvern? Nu cred că mai contează. Acest guvern nu va rezista nici cât a rezistat guvernul Gaburici.
Fiodor Ghelici, Asociaţia „Moldova Mea”
Alegerile de duminică ne-au arătat care este starea de spirit din societate. Partidele de la guvernare sunt într-o mare dificultate. Uitaţi-vă ce avem la Bălţi, la Orhei… Turul doi, în peste 400 de localităţi. Caz nemaiîntâlnit. Ăsta-i protest. Lumea s-a săturat de promisiuni. Şi nu doar lumea, dar şi partenerii noştri occidentali. Dacă cele 3 bănci, jefuite în cel mai criminal mod, nu vor fi privatizate, nu mai vedem niciun bănuţ de la FMI. Şi nu numai de la FMI. Iar asta înseamnă „caput” pentru guvernare. Despre Gaburici: am pierdut un foarte bun manager. Va veni altul mai bun? Nu ştiu. În dezastrul politic de azi, cred că doar un nebun ori un sinucigaş ar putea accepta să preia guvernul.
Vitalia Pavlicenco, Partidul Naţional Liberal
Gaburici a greşit din start. Greşeala lui Gaburici e că s-a băgat la prim-ministru. Această guvernare trebuiau să şi-o asume cei care au „câştigat” alegerile din 30 noiembrie 2014 şi să nu caute ţapi ispăşitori de alde Gaburici. Şi doi: ceea ce se întâmplă acum este o continuare a luptei pentru putere între grupările Filat şi Plahotniuc. Ce va urma? Cred că vom avea o reformatare a coaliţiei de guvernare. E tot ce mai au în rezervă PLDM şi PDM. Depinde cum va juca această partidă Ghimpu. Cine va fi la guvern? Cineva cu o imagine bună în exterior, ca să poată fi deblocate finanţările pentru Moldova. Leancă, poate Candu. Cred că Leancă se poziţionează mai bine. Însă, şansa noastră nu asta este. Şansa noastră e unirea cu România.
Ecaterina Mardarovici, Clubul Femeilor 50×50
Gaburici a plecat, deoarece a dorit să plece. Personal apreciez acest gest al său. Nu s-a lăsat, ca alţii, ademenit de funcţie sau de cariera politică. În momentul în care şi-a dat seama că partidele care i-au dat funcţia încearcă să profite de el, în loc să-i dea mână liberă să acţioneze, să facă reforme, a declarat că pleacă. Scandalul cu diploma a fost un pretext. Cred că aceleaşi partide care l-au promovat în funcţie au profitat de acest scandal pentru a sustrage atenţia publică de la miliardul furat. Până şi Procuratura Generală s-a ocupat mai mult de cazul diplomei decât de cazul Şor. Ce va urma? Numai nu anticipate. Nu avem nevoie de ele. Iar dacă se vor anticipate, trebuie să ne pregătim serios de ele, nu aşa ca de localele din 14 iunie.