[sondaj] Transnistria cu statut special în cadrul Republicii Moldova?
Acum două săptămâni, viceministrul rus de Externe, Gr. Karasin, declara că Transnistria trebuie să devină un „raion cu statut special” în cadrul R. Moldova, după care Comisia Unificată de Control dădea şi ea un semnal pozitiv, divulgând intenţia de deblocare a liberei circulaţii la Nistru. La nici două zile, însă, Tiraspolul vine cu noi restricţii: „carte verde”, de la 1 martie, pentru accesul transportului în regiunea transnistreană şi permise de intrare sau invitaţii pentru călători.
Nu ştie stânga ce face dreapta? La ce să ne aşteptăm la Nistru?
Ion Manole, Asociaţia Promo-Lex
Ultimele evoluţii legate de Transnistria, indiferent de unde vin, au o singură explicaţie: situaţia din Ucraina. Faptul că Rusia a suspendat finanţarea Transnistriei pentru 2015 arată clar că Transnistria nu mai e o prioritate. Tiraspolul e într-o mare dificultate: cei mai mari investitori şi-au retras afacerile din Transnistria, economia e la pământ, Kievul a pornit fortificarea frontierei pe segmentul transnistrean, ceea ce a pus punct traficului ilegal şi de persoane, dar şi de mărfuri… „Cartea verde” s-ar putea să fie văzută de Tiraspol ca o sursă de suplimentare a bugetului. Dar e o decizie riscantă. Chişinăul va fi îndreptăţit să intervină cu restricţii mult mai severe.
Valentin Krîlov, politician
Situaţia din Transnistria este consecinţa evenimentelor din Ucraina. Asta trebuie să înţelegem. „Cartea verde”… S-ar putea ca explicaţia să fie una de ordin economic, pornind de la criza prin care trece Transnistria, dar s-ar putea să aibă şi subtext politic, deşi Tiraspolul nu ar avea nevoie de restricţii în relaţia cu dreapta Nistrului, Chişinăul are pârghiile sale de a reacţiona adecvat. Ceea ce mă miră cel mai mult în toată treaba asta e declaraţia dlui Karasin, care vorbeşte despre „statutul special de raion pentru Transnistria, în cadrul R. Moldova”, e cea mai mare prostie pe care o putea spune un diplomat, care se ocupă de această problemă de ani buni. Nu avea dreptul să facă astfel de declaraţii, pentru că ele schimbă viziunea de până acum asupra problemei.
Alexandra Cann, Asociaţia Patronală APIUS, preşedintă
Prin declaraţia lui Karasin şi aiurelile lui Şevciuk, Moscova vrea să ne mai incerce o dată de minte. De ce credeţi că o face acum şi nu a făcut-o mai devreme? Profită de prostia partidelor noastre, care nu pot împărţi puterea, şi încearcă să vadă – poate rupe ceva. Statutul de „raion special” e o capcană, mult mai riscantă decât dacă situaţia rămâne aşa cum e. De ce? Pentru că atât timp cât nu ştim ce vrem, la Vest sau la Est, revenirea Transnistriei la R. Moldova e un mare risc pentru independenţa noastră. Iar ceea ce ţine de „cartea verde”, e o nouă încercare de a ne speria cu pielea lupului. Nu cred că va ieşi ceva din asta, iar dacă Tiraspolul şi Moscova nu se vor ogoi, trebuie luaţi cu sancţiunile, dar aşa ca să le treacă pofta de „carte verde”.
Anatol Croitoru, combatant la Nistru
Războiul din Ucraina a pus aşa-zisa rmn pe brânci. Dacă războiul din Ucraina va mai dura un an-doi, s-a terminat cu această rmn. Cât dădea Rusia bani, mai mergea, dar de la începutul acestui an s-a terminat „raiul”. Salariile, pensiile sunt de nimic, lumea nu mai ştie încotro s-o apuce. Cei care veniseră din dreapta Nistrului şi îşi luaseră cetăţenia transnistreană, pentru o pensie mai bună, acum dau înapoi. E greu. Iar chestia asta cu „cartea verde” şi cu „invitaţiile” va complica lucrurile şi mai mult. Lumea, care şi aşa era sătulă de vămi şi controale, e la un pas de a ieşi în stradă. Cum să meargă, cu invitatii, copiii la părinţi sau părinţii la copii? Noi am aşteptat o reacţie măcar din partea Ministerului Reintegrării, dar nimic. Lumea e la limita răbdării.
Oazu Nantoi, analist politic
Ultimul lucru care trebuie crezut, din tot ce se spune, sunt declaraţiile diplomaţilor ruşi, iar declaraţia lui Karasin trebuie interpretată într-un context mai larg: nu este clar ce atribuţii ar avea Rusia la numirea noului guvern – că asta îi preocupă. Dacă l-a vrut pe Dodon prim-ministru este una, iar dacă face lobby altcuiva, trebuie să vedem cui? Declaraţia „raion cu statut special” pentrju Transnistria nu e decât o nadă care ne-ar putea sta în gât, dacă o înghiţim. Noi am mai fost încercaţi de minte de la 1992 încoace, iar decretul lui Şevciuk cu „invitaţiile” şi „cartea verde” sunt un act de demenţă, pe care Şevciuk l-a mai demonstrat în 2010 cu aşa-zisa lege despre graniţa de stat. Până la urmă, contează nu ceea ce decretează Şevciuk, ci reacţia oficialilor noştri, care trebuie să se manifeste ca stăpâni aici, acasă, în R. Moldova.