Mii de kilometri pentru un vot
În primul tur al alegerilor prezidenţiale au participat la vot 66 843 de moldoveni stabiliţi în străinătate. Pentru cel de-al doilea tur de scrutin aceştia anunţă o participare mult mai numeroasă şi spun că sunt gata să parcurgă mii de kilometri pentru a putea vota preşedintele pe care şi-l doresc.
Deşi sunt plecaţi de ani buni din ţară, conaţionalii noştri spun că sunt încă cu gândul acasă şi urmăresc cu mare interes tot ce se întâmplă în viaţa politică de la Chişinău, iar duminică vor participa la alegeri indiferent de distanţa care îi separă de secţiile de vot.
Trăieşte în Asia, dar va vota în Europa
Marianna Bulbuc, originară din Chişinău, este stabilită de 5 ani în oraşul Dubai, Emiratele Arabe Unite (EAU). Pentru că în oraşul său nu a fost deschisă o secţie de votare, pe 13 noiembrie, va merge la vot în oraşul italian Bologna, la 6 mii de km distanţă.
Ca şi alţi cetăţeni ai R. Moldova stabiliţi în EAU, Marianna Bulbuc trebuie să facă un efort considerabil pentru a-şi alege preşedintele. Cea mai apropiată secţie de votare din regiune se află la Doha, în Qatar, dar, spune Marianna, e foarte greu să obţii viză pentru acest stat. Astfel, unii concetăţeni de-ai noştri din EAU au ales să zboare 6 ore până la Istanbul, iar alţii străbat chiar şi două continente pentru a-şi face datoria de cetăţean. Este şi cazul Mariannei care, împreună cu alţi câţiva moldoveni, va călători tocmai în Italia. „Mi-am procurat bilet să zbor în Europa. Votez, stau o noapte la hotel, şi revin a doua zi. Ne-am adunat un grup de vreo 6 persoane care călătorim din Dubai spre Europa şi votăm acolo. Cu mine merge fratele meu, mama, o colegă de muncă, un verişor care trăieşte tot în Dubai… Cu ocazia asta, în Italia, ne vom întâlni şi cu nişte rude. Împreună vom merge să votăm”, spune Marianna.
„Din păcate, în pofida comunităţii de moldoveni mult mai mare din Emiratele Arabe Unite, singura secţie din regiune a fost deschisă în Qatar. De două săptămâni, am tot încercat să obţin viza pentru Qatar, dar procedura e lungă şi sunt necesare numeroase acte”, explică tânăra. Alţi moldoveni din Dubai, mai norocoşi, care au putut obţine viză pentru Qatar, vor pleca să voteze la Doha, unde vor fi întâmpinaţi de alţi conaţionali de-ai noştri. „Oameni minunaţi s-au oferit să îi întâlnească la aeroport cu maşina, să le ofere o masă moldovenească, un tur al oraşului. E minunat! Îţi creşte inima de bucurie când îi vezi pe moldoveni atât de uniţi”, povesteşte Marianna, vădit emoţionată. „Cunosc şi persoane care vor zbura spre Istanbul, pentru că Istanbulul e a doua variantă. În pofida zborului de 6 ore, poţi pleca pe la 2 noaptea spre Istanbul, votezi, iar seara, cam după miezul nopţii, să ajungi înapoi în Dubai. E un zbor lung, dar asta e, sacrificăm timp şi poate un pic mai mult din bani, ca să fim activi la vot”, spune tânăra, plină de mândrie.
Ea a insistat să transmită un mesaj şi celor de acasă: „Să iasă la vot pentru că votul nostru contează. Acum putem face o schimbare. Nu aveţi de făcut decât un pas până la secţia de votare. Fiţi activi, în special cei tineri. Mergeţi la vot!”
„Indiferent de distanţă vreau să particip. Este puţinul pe care îl pot face”
Alexandru Nartea este un alt moldovean pe care alegerile prezidenţiale din 13 noiembrie îl vor prinde departe de casă. Originar din Costeşti, Ialoveni, Alexandru locuieşte, împreună cu familia, pe insula Sfânta Lucia, din Marea Caraibelor.
Alexandru recunoaşte că, din cauza distanţei mari, nu a votat în primul tur, dar spune că va recupera în turul doi. „Acum, indiferent de distanţă, vreau sa particip, să fiu alături de candidatul pe care îl susţin şi să fiu parte a schimbării de acasă. Este puţinul pe care îl pot face. Sper că mai mulţi oameni vor ieşi la alegeri şi vor vota împotriva hoţiei, corupţiei şi oligarhilor. Voi merge la secţia de vot din New York. Am verificat mai multe itinerarii şi, până la urmă, New Yorkul este cea mai convenabilă opţiune, cu zbor direct şi, relativ, mai ieftină. Toată călătoria va dura 3 zile şi voi parcurge peste 6 mii de km. Dar nicio distanţă nu-i prea mare atunci când vine vorba de o ultimă şansă pentru Moldova”, afirmă costeşteanul.
Alexandru mai spune că a rămas surprins de mobilizarea de pe reţelele de socializare şi prezice o prezenţă mare la vot a moldovenilor plecaţi peste hotare. „Suntem un popor cu oameni buni, primitori şi săritori la nevoie. Am rămas impresionat de receptivitatea moldovenilor din New York care s-au oferit să mă găzduiască. Diaspora se mobilizează şi vom fi mulţi pe 13 noiembrie. E absolut necesară o asemenea mobilizare puternică şi în Moldova. Ieşiţi la vot, oameni dragi de acasă şi de peste tot în lume! Doar împreună vom aduce schimbarea pe care o dorim de atâţia ani. Ne vedem la vot pe 13 noiembrie!
„Există, totuşi, o speranţă”
Gheorghe Donciu locuieşte în oraşul danez Copenhaga, unde îşi face studiile. Pentru al doilea tur, la fel ca şi în primul, spune că va merge la Berlin ca să-şi exprime votul. „Merg împreună cu fratele meu şi câtiva prieteni. Sunt gata să fac acest drum lung, fiind convins că fiecare vot contează şi este datoria fiecăruia dintre noi. Deşi nu pot avea aşteptări foarte mari de la viitorul preşedinte, că va schimba acest sistem corupt peste noapte, există, totuşi, o speranţă că, în următorii 4 ani de mandat, vor veni rând pe rând reforme de succes şi preşedintele se va implica activ în problemele ţării. Celor de acasă le transmit să iasă la vot într-un număr cât mai mare pentru că orice vot contează. Urmărind cum diaspora se mobilizează şi fiecare parcurge sute, mii de kilometri, mă motivează şi mai mult să merg să-mi exprim votul. Avem nevoie de o schimbare şi acum e momentul”, conchide Gheorghe.
„Vrem un preşedinte care să ne facă mândri de locul din care venim”
De mai bine de 5 ani Marcela Andoni e stabilită în oraşul Destin din SUA. Deşi în apropiere nu există o secţie de vot, asta nu i-a împiedicat pe moldovenii din acest oraş să participe la alegeri în primul tur şi, susţin ei, nu-i va împiedica să voteze şi duminica viitoare. „În SUA s-au deschis 7 secţii. Credem că sunt foarte puţine, dar nu avem timp să ne plângem, trebuie să ne conformăm, să găsim soluţii şi să ne prezentăm la vot. Eu şi prietenii mei am fost cam sceptici la început, luând în considerare distanţa foarte mare până la cea mai apropiată secţie de vot – oraşul Atlanta, dar am închiriat un automobil şi am parcurs peste 1000 de km pentru a vota. După primul tur mai mulţi prieteni s-au entuziasmat şi acum spun că vor merge şi ei la vot. Toţi sunt bucuroşi că vor participa la această schimbare care poate avea loc după 13 noiembrie. În turul doi, vom merge la vot cu aceeaşi speranţă că vom aduce o schimbare pentru părinţii noştri, rămaşi acasă. Ei merită ceva mai bun. Ei merită un guvern mai transparent şi un preşedinte competent, integru, onest, care ar fi un exemplu bun de urmat. Şi noi, cei plecaţi, vrem un preşedinte care să ne poată reprezenta şi să ne facă din nou mândri de locul din care venim”, afirmă Marcela.
„Să facem schimbarea şi să împrospătăm clasa politică”
Alexandru Urusciuc a plecat de acasă acum 3 ani. L-au alungat, spune el, corupţia şi legile imperfecte care împiedică dezvoltarea ţării. Deşi acum se află departe de casă şi de politica de la Chişinău, el spune că e de datoria fiecărui cetăţean să meargă la vot. „În turul doi fiecare vot contează. Noul preşedinte trebuie să fie un om integru care nu are legături oligarhice şi este gata să combată corupţia. Toti nomenclaturiştii si kgb-iştii trebuie să stea la puşcărie pentru trădare de neam şi de patrie. Ei de 25 de ani se gândesc doar la burta lor şi la interesele celor care îi finanţează”, spune Alexandru, care, pentru a putea pune ştampila în dreptul candidatului său favorit, va trebui să meargă din Los-Angeles, acolo unde locuieşte, în Sacramento, la o distanţă de 600 de km într-o direcţie. „Vom merge cu 2-3 maşini, cu câte 4-5 persoane în fiecare. Celor de acasă le sugerez să voteze cu cap, să facem schimbarea şi să împrospătăm clasa politică”, îndeamnă moldoveanul stabilit peste ocean.