Averea candidatei Inna Popenco
Inna Popenco, candidata la funcţia de preşedinte din partea Partidului „Ravnopravie” condus de Ilan Şor, controversatul primar al oraşului Orhei este originară din acest orăşel. Aceasta s-a implicat în viaţa politică în cadrul alegerilor locale din 2015, când însă a fost singura din lista candidaţilor la funcţia de consilier local din partea „Ravnopravie” care nu a reuşit să acceadă în această funcţie. Popenco, care activează ca medic, a avut în ultimii doi ani un venit lunar modest, de doar 5750 de lei pe lună. Aceasta locuieşte într-un imobil pe care susţine că-l închiriază în orașul Orhei.
Inna Popenco, în care va împlini 43 de ani la 19 octombrie, a făcut, în perioada 1981—1989 studii la şcoala medie de limbă rusă din Orhei. Ulterior, până în 1992 şi-a continuat studiile la Colegiul de medicină din localitate, pentru ca între 1992—1994, să lucreze în calitate de asistentă medicală la Policlinica centrală raională Orhei. Din 1994 şi până în 2000, candidata la funcţia de preşedinte a studiat la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie Nicolae Testimiţanu, Facultatea de medicină generală, iar ulterior, timp de 4 ani, a făcut rezidenţiat în domeniul bolilor interne la Clinica de pe lângă Ministerul Sănătăţii. După finalizarea studiilor, în perioada 2005—2007, a lucrat la Colegiul de medicină din Orhei, în calitate de lectoră în domeniul bolilor interne, iar din anul 2007 activează în calitate de medic internist la Spitalul raional Orhei, în secţia terapia bolilor acute.
Candidata lui Şor, fără casă, maşină şi cu salariu de aproape 6 mii de lei
„Eu sunt un simplu cetăţean, nu sunt politician, ci medic şi ştiu cât este de dificil de trăit în R. Moldova. De zece ani lucrez la spitalul din Orhei. Trăiesc într-un apartament închiriat şi am un fiu. Vă rog să mă credeţi, nu vă voi dezamăgi”, declara Popenco, într-o română stâlcită, la lansarea în cursa electorală, în faţa Curţii de Apel Chişinău, instanţă care examinează şi dosarul privind arestarea lui Ilan Şor, personaj invesitigat de procurori în dosarul privind fraudarea Băncii de Economii, Unibank-ului şi Băncii Sociale cu aproximativ 1 miliard de USD. Recent, Şor a fost desemnat şi aprobat de CEC drept „persoana de încredere” a candidatei Popenco la funcţia de preşedinte. Cel mai probabil, prin această manevră se va încerca eliberarea acestuia din arestul la domiciliu, scenariu prin care Şor a scăpat de arest şi în 2015, când a fost înregistrat drept candidat la funcţia de primar al oraşului Orhei.
Conform declaraţiei cu privire la venituri şi proprietate pentru anii 2014—2015 depuse de candidata Inna Popenco, aceasta a avut în ultimii 2 ani un venit din salariu în sumă de 114,3 mii de lei, echivalentul a 4760 de lei lunar, şi alţi 23,5 mii de lei obţinuţi din munca prin cumul. Astfel, venitul mediu lunar al candidatei la funcţia de preşedinte în ultimii doi ani a fost de 5750 de lei. În două conturi bancare deschise la Moldindconbank, Popenco deţinea, la începutul lunii septembrie 2016, aproape 12 mii de lei. Aceasta nu are în proprietate automobile sau locuinţe.
Inna Popenco nu a răspuns la mesajele ZdG pentru a discuta despre averea sa. Aceasta a fost înregistrată în cursa electorală pe 26 septembrie 2016, după ce a depus 25 de mii de semnături în susţinerea candidaturii sale. Atunci, reprezentanţii Comisiei Electorale Centrale au depistat că printre cei care au semnat pentru Popenco au fost şi 43 de persoane decedate. Reprezentanţii „Ravnopravie”, partid care a decis la începutul acestei săptămâni să-şi schimbe denumirea în „Partidul Şor”, au catalogat situaţia drept încercare de discreditare din partea concurenţilor electorali.
V.M. și A.E.