Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Șase ani la Vamă: Afacerile…

Șase ani la Vamă: Afacerile și proprietățile familiei Balițchi

Tudor Balițchi, șeful Serviciul Vamal al R. Moldova, locuiește într-un apartament de peste 200 m.p., înregistrat pe numele surorii sale. În ultimii ani, sora sa, stabilită în SUA, dar și mama acestuia, medic de profesie, acum pensionară, au devenit proprietarele mai multor terenuri pentru construcții la periferia Chișinăului, care valorează milioane de lei. Tot mama lui Balițchi, în 2015, a fondat, împreună cu directorul Fabricii Rogob, o firmă ce are activități declarate în construcții. Tudor Balițchi și soția sunt și ei fondatori de firme, deşi Legea serviciului în organele vamale îi interzice să „exercite personal sau prin intermediul unui terţ activitate de întreprinzător” și îl obligă să „transmită în administrare fiduciară unei alte persoane, pe perioada serviciului în organul vamal, cota sa (pachetul de acţiuni) din fondul statutar al organizaţiei comerciale”.

lege colaborator vamalTudor Balițchi este cel mai longeviv șef pe care l-a avut Serviciul Vamal în istoria sa. A fost instalat în fruntea Vămilor în decembrie 2009, iar peste mai puțin de două luni va împlini șase ani de când conduce instituția. Balițchi are 38 de ani, fiind născut în 1977, în Tiraspol. A studiat la Facultatea de Drept de la Universitatea Liberă Internaţională din Moldova, specializarea drept administrativ şi constituţional (1994—1999). Trei ani mai târziu, îşi susţine teza de master la aceeaşi specializare. Cariera profesională şi-o începe în calitate de jurist la Agenţia pentru Proprietate Intelectuală (1999—2000). În anul următor este consultant juridic la USAID, în cadrul proiectului de privatizare contra mijloacelor băneşti şi dezvoltarea pieţei valorilor imobiliare, IBICI. Din 2000 şi până în 2009, înainte de a deveni șef al Serviciului Vamal, este preşedinte al Consiliului de Observatori şi şef al Direcţiei Administrative şi Economico-Financiare al SA „IPTEH”. Pe 25 iulie 2012, în ziua în care a împlinit 35 de ani, Nicolae Timofti, la propunerea premierului de atunci, Vlad Filat, cu care Balițchi a lucrat înainte de a ajunge la Vamă, i-a acordat gradul de general-maior.

Averea din declarații a șefului Vămilor

De când conduce instituția, Balițchi a ajuns în atenția opiniei publice în special graţie „modestelor” sale declarații cu privire la venituri și proprietăți. Bunăoară, în declarația din 2012, Balițchi indica un venit anual din salariu de 148 mii de lei, două terenuri, unul pomicol și o grădină, cu o valoare cadastrală de doar 40 mii de lei, un apartament din 1995, de 61,7 m.p. și o încăpere nelocativă de 1,7 m.p., ce ar fi valorat 1500 de lei, conturi cu 10 mii de euro și acțiuni la patru firme, care, însă, potrivit aceleiași declarații, nu i-ar fi adus venituri.

Ultima sa declarație de avere, cea pentru 2014, deși conține date mai consistente, la fel, pare „modestă”. Căsătorit pentru a doua oară în noiembrie 2013, șeful Vămilor a indicat în declarația din 2014, în plus față de cea din 2012, un apartament de 64 m. p., procurat în 2014, patru terenuri, dintre care 2 grădini și 2 terenuri neproductive, achiziționate în 2014-2015, toate cu o valoare cadastrală de circa 160 mii de lei și un automobil, Toyota RAV 4, fabricat în 2010, cumpărat în 2013, cu o valoare „conform documentului care certifică proveniența” de 2 mii de euro. Totodată, Balițchi a precizat că și-a vândut cota parte dintr-un SRL, contra 2340 de lei, la fel și soția sa vânduse cota parte dintr-o firmă luând 92500 de lei. Totodată, aceasta a acumulat 703 mii de lei din deținerea cotelor părți în capitalul social al unui SRL. Familia Balițchi susține că alți 6750 de euro i-a avut din darea în chirie a unui imobil. La capitolul firme, numărul a rămas cel din 2012, doar că, așa cum urma să constatăm, la unele a renunțat, iar altele, noi, au fost fondate de soție.

euroschimbO frizerie și un schimb valutar, afaceri oficiale

Oficial, conform datelor de la Camera Înregistrării de Stat (CÎS), Tudor Balițchi, în octombrie 2015, este fondator al 2 firme: SRL „Dorușa Lux” și SRL „Euro Schimb”. Prima a fost înregistrată de el încă în 2001, împreună cu Feodora Cocervă, ambii cu câte 50%, într-un apartament din str. Socoleni. Principalul gen de activitate al SRL-ului îl constituie prestarea serviciilor de frizerie și cosmetice, activitate care, în 2012, le-a adus fondatorilor 14600 de lei. Feodora Cocervă afirmă că este rudă cu Tudor Balițchi, iar firma a fost fondată de ei în 2001, când acesta nu era funcționar. „Aici mare avere nu-i. Are 2700 de lei din capitalul social. Încăperea nu este a lui. E cumpărată de mine, când dl Balițchi era, ehehe… El a rămas în firmă mai mult cu numele, dar cred că degrabă o să-l scoatem pentru că doar probleme pot avea din cauza asta. E o frizerie, nimic mai mult”, ne-a zis Feodora Cocervă, despre afacerea pe care o împarte cu șeful Vămilor.

Cealaltă firmă, SRL „Euro Schimb”, la care Balițchi e fondator, este o casă de schimb valutar amplasată pe str. Ion Creangă din Chișinău. În această afacere, Tudor Balițchi a contribuit cu 150 mii de lei și deține 30% din capitalul social. Parteneri cu șeful Vămilor sunt Eduard Bănăruc, secretar general adjunct al Guvernului (30%), Serghei Dolgopolov (20%), care deține alte două case de schimb valutar, și Svetlana, Anastasia și Elisaveta Sidorenco, care împart celelalte 20% și care figurează și în alte firme ce dețin case de schimb valutar. Conform datelor din ultimul raport financiar prezentat de agentul economic, în 2012, acesta a avut un venit din vânzări de 11,39 milioane de lei.

În 2012, Tudor Balițchi indica în declarația de venituri și proprietăți că este fondator, de unul singur, la patru firme. Pe lângă cele două, enumerate mai sus, acesta declara calitatea de fondator la SRL „Lanteon Lex”, unde avea 10% și la SRL „Vademecum”, cu 33,3%. Acum, SRL „Lanteon Lex” aparține, în proporție de 100%, lui Alexandru Rotari. Conform mențiunilor CÎS, firma, specializată în activități de consultanță, s-ar afla în proces de lichidare. În cazul SRL „Vademecum”, capitalul social aparține acum, în proporție de 100%, lui Vasile Donțu. Aceasta are activități „ale birourilor și serviciilor de consultații juridice, inclusiv ale avocaților particulari”.

tudor-balitski-160614_1Firmele familiei

În noiembrie 2013, Tudor Balițchi s-a căsătorit pentru a doua oară, iar ceremonia a fost una fastuoasă, pentru care, așa cum ZdG scria anterior, s-au investit salariile pe trei ani ale șefului Vămilor. Soție i-a devenit Aliona Șteflea, devenită între timp Balițchi. În urmă cu o lună, când am început documentarea la acest subiect, Aliona Balițchi figura, în baza de date a CÎS, ca și fondatoare a două SRL-uri: „Profservice Group”, înregistrat pe 20 februarie 2015 și „Profconsulting Prim”, fondat pe 13 mai 2014. Ambele firme au aceeași adresă juridică, un apartament de pe Calea Ieșilor, Chișinău, care aparține familiei Șteflea, sau mai exact, Valentinei și lui Sergiu Șteflea, socrii lui Balițchi. Recent, însă, fondatorul și administratorul acestor firme a fost schimbat, în ambele cazuri devenind o oarecare Liudmila Immer. Sediul firmelor a rămas însă tot în apartamentul familiei Șteflea, semn că relațiile acestora cu cele două SRL-uri sunt valabile. De altfel, ambele SRL-uri au declarat aceleași activități în domeniul evidenței contabile.

În 2014, Aliona Balițchi era și fondatoarea firmei „Lexicon-Lux” SRL. Între timp, ea „a ieșit” și din acest business, neavând acum nicio firmă pe numele său. SRL-ul, însă, a rămas în familie, în calitate de fondatoare, conform datelor de la CÎS, figurând Valentina Balițchi, mama lui Tudor Balițchi, iar în calitate de administratoare, Valentina Șteflea, soacra lui Balițchi. „Lexicon Lux” SRL a fost fondat în noiembrie 2009 și are activități declarate în domeniul turismului și învățământului pentru adulți. În 2012, a avut venituri din vânzări de 38800 de lei. Precizăm că, Valentina Șteflea, soacra șefului Vămilor, deține și firma „Lexicon Clasic” SRL, care gestionează un centru de limbi străine, deschis acum 10 ani. Valentina Șteflea deține 25% din afacerea pe care o împarte cu Vitali Jeleapov și „Larga-Vin” LTD, o firmă fondată de un off-shore din Irlanda, „Galvana Holdings”.

541-piata-daciaMama șefului Vămilor, parteneră de afaceri cu șeful „Rogob”

Pe 30 aprilie 2015, „Lexicon-Lux” SRL, al cărui fondator este Valentina Balițchi, a deschis, împreună cu un alt SRL, SC „Automi Trans”, firma „New Management”. „Automi Trans”, firma parteneră a mamei șefului Vămilor, este la rându-i fondată de Igor Roșca, cel care administrează afacerea părinților săi, Grigore și Fevronia Roșca, Firma de Producție și Comerț „Rogob” SRL, care deține fabrica de mezeluri cu același nume. SRL-ul fondat de firmele lui Igor Roșca și Valentina Balițchi, „New Management”, își are sediul pe bd. Dacia 14/1, acolo unde este de fapt piața „Dacia”, cunoscută cu numele „1000 de mărunțișuri”, din preajma magazinului cu același nume. În 2014, piața și terenul din zonă au intrat în posesia firmei „Rogob” SRL, administrată de Igor Roșca. Oficial, tot din 2014, piața respectivă este gestionată de cealaltă firmă a lui Roșca, „Automi Trans”.

Dat fiind faptul că „Rogob” este unul din cei mai mari producători de mezeluri de la noi, am încercat să aflăm, de la Serviciul Vamal, dacă relațiile de afaceri dintre familiile Balițchi și Roșca au vreun impact în eventualul import de carne pe care-l realizează „Rogob” SRL. Am solicitat o informație simplă: cine sunt cei mai mari importatori de carne sau produse din carne în R. Moldova în 2014 și în primele luni din 2015. Doar că, potrivit răspunsului primit de la Serviciul de Presă al instituției, aceste informații, simple și banale la prima vedere, sunt considerate „confidențiale” și nu pot fi făcute publice fără acordul agentului economic.

Explicațiile șefului de la Rogob

Am abordat subiectul cu oameni din domeniu, care ne-au spus că Balițchi și Roșca s-ar afla în relații amicale. În contextul informațiilor de care dispuneam, zilele trecute, pe un site de limbă rusă, bloknot-moldova.md, a apărut un subiect despre faptul că Tudor Balițchi ar fi fost audiat de procurorii care investighează dosarul penal în privința ex-premierului Vlad Filat, fiind întrebat și despre relația sa cu „Rogob” SRL. Sursa citată susține că, din 2013 ar fi fost aduse în Moldova 12 mii de tone de carne, prin contrabandă. Solicitată de ZdG, Adriana Bețișor nu a dorit să discute, precizând că ar fi ocupată. Ea ne-a îndemnat să solicităm Serviciul de Presă al Procuraturii. Prin intermediul Serviciului, Bețișor ar fi precizat că, în dosarul pe care-l gestionează, nu investighează acest aspect.

Oficial, firma „Rogob” SRL îi are în calitate de fondatori pe soții Grigore și Fevronia Roșca, și pe Igor Roșca – administrator. De precizat și faptul că fabrica de mezeluri a fost deschisă încă în 1997, însă a devenit unul din liderii de piață abia în ultimii ani, când și-a deschis o fabrică nouă, modernă, în Goianul Nou, Stăuceni. Solicitat de ZdG, Igor Roșca a precizat că informația de pe site-ul menționat nu ar corespunde adevărului și că, firma pe care o conduce nu a fost și nu este implicată în vreun dosar penal. „Suntem o companie neafiliată politic. Sunt oameni care nu ne vor binele”, zice Igor Roșca. L-am întrebat pe acesta despre fondarea firmei „New Management” SRL, în aprilie, împreună cu mama șefului Vămilor. Roșca a spus însă că informația nu ar fi adevărată. L-am întrebat dacă acesta este fondator la „Automi Trans” SRL. „Eu sunt fondator la „Automi Trans”, dar nu am fondat nimic împreună. Am auzit de „New Management… Haidețí să mă documentez”, ne-a cerut acesta. A revenit peste jumătate de oră și ne-a spus că „am discutat cu juristul, care are procură de la mine. Compania am vândut-o acum jumătate de an. Mă refer la „Automi Trans”. Am vândut-o unei persoane fizice. Nu cunosc de ce numele meu încă figurează acolo. Chiar azi mă clarific. Cu dl Balițchi mă cunosc, așa cum mă cunosc cu alte persoane. E ceva normal, fiind în business. Firme împreună nu avem”, ne-a zis acesta.

Precizăm repetat că „Automi Trans” a fost fondată, conform datelor de la CÎS, în 2003. Miercuri, 28 octombrie 2015, datele oficiale arătau că aceasta e fondată și administrată de Igor Roșca. Sediul SRL-ul este într-un imobil din Ciorescu, care aparține familiei sale. SRL „New Management” este fondat de „Automi Trans” și „Lexicon-Lux” SRL în aprilie, acum șase luni, având sediul pe bd. Dacia 14/1, pe terenul și încăperile ce aparțin firmei „Rogob” SRL.

541-terenuri-sora-balitchiApartamentul de 200 m.p. și terenul de 200 mii de euro

Sora lui Tudor Balițchi, Mariana Balițchi-Koegel, este plecată de mai mult timp în SUA. Informația este confirmată de apropiați ai familiei Balițchi, dar și de datele de pe o rețea de socializare, unde aceasta precizează că ar locui în statul Virginia. În 2014, însă, aceasta a fondat o firmă. Datele de la CÎS arată că, pe 9 iulie 2014, Mariana, împreună cu Andrei Nesterov, fonda firma SRL„Trufee”, la înregistrare având denumirea „Chateau de fleurs” SRL, cu activități declarate în sfera restaurantelor și barurilor. Andrei Nesterov este om de afaceri, figurând ca fondator în mai multe SRL-uri. În unul din acestea, SRL „Two Goose”, deschis în iulie 2014, Nesterov îl are ca partener pe Maxim Țurcan, fiul deputatului socialist, Vladimir Țurcan.

511-bloc-alexandrescuRelațiile lui Tudor Balițchi cu proprietățile surorii sale nu se încheie aici. În 2011, aceasta a cumpărat un apartament cu patru odăi și o suprafață de 204,5 m.p. (!) pe str. Gr. Alexandrescu din Chișinău, imobil estimat, cadastral, încă în 2004, la 1,39 milioane de lei, valoarea sa de piață fiind mult mai mare. Imobilul a intrat în posesia surorii lui Balițchi în decembrie 2011, fiind procurat de la Vitalie Bodea, directorul general al companiei de Asigurări, Moldasig. Blocul care găzduiește acest apartament se află lângă intrarea la Centrul Expozițional „Moldexpo”, iar apartamentul nu este utilizat de Mariana Balițchi-Koegel, ci chiar de către șeful Serviciului Vamal, Tudor Balițchi. Informația ne-a fost confirmată de angajați ai complexului, dar și de către locuitori ai zonei. Familia Balițchi (sora) deține în zonă și locuri de parcare, dar și o debara, procurată în martie 2012.

teren mariana balitchiDeși plecată din Moldova, vara aceasta, pe 13 mai 2015, sora lui Tudor Balițchi și-a cumpărat și un teren pentru construcția de case, pe str. Chicago, aflată oficial la Stăuceni. În realitate, terenul se află la marginea Chișinăului, în vecinătatea sect. Râșcani. Terenul are o suprafață de 30 de ari, respectiv 3000 de m.p., pe care ar fi posibil de construit cel puțin patru case. Cei care vând terenuri în această zonă spun că un ar costă între 7 și 10 mii de euro. Respectiv, un simplu calcul arată că terenul surorii lui Balițchi costă, la prețul de piață, aproximativ 200 mii de euro, adică peste 4 milioane de lei.

Terenurile de milioane ale mamei pensionare

terenuri valentina balitchiLa câteva sute de metri distanță de terenul Marianei Balițchi, în apropiere de str. Stejarilor, tot în această vară, și mama lui Balițchi, Valentina, a devenit proprietara unor terenuri pentru construcția de case. Mai exact, pe 10 aprilie 2015, aceasta cumpără de la omul de afaceri Gheorghe Stepuleac două terenuri alăturate, cu o suprafață de 7,44 ari. Pe 28 aprilie, achiziționează alt teren, de aproape 12 ari, iar peste aproape o lună, pe 18 mai 2015, mama șefului Vămilor mai cumpăra un teren alăturat, de aproape 9 ari. De aceasta dată, vânzătorul a fost Serghei Nastas, șeful ÎS „Poșta Moldovei”. În total, în decurs de doar o lună, mama șefului Vămilor a cumpărat 36 de ari de pământ. Recent, în vecinătate, conform anunțurilor de pe site-urile specializate, cineva a vândut 10 ari la prețul de 100 de mii de euro. Reiese că, terenurile mamei lui Balițchi, cumpărate în vara 2015, costă aproximativ 360 mii de euro, echivalentul a 7 milioane de lei. Gheorghe Stepuleac susține că nu a vândut niciun teren familiei Balițchi. „Eu cu dl Balițchi personal nu am avut nimic. Au fost acolo niște datorii. Nu știu cui ei au vândut mai departe. De mult cu el nici nu m-am văzut. Nu mai știu, lucrează, nu…”, zice acesta. Șeful Poștei nu a răspuns la telefon pentru a ne vorbi despre tranzacția cu familia Balițchi.

541-terenuri-mama-balitchiÎn 2012, conform datelor cadastrale, Valentina Balițchi a devenit și proprietară a două loturi pomicole în extravilanul comunei Trușeni. În 2014, tot ea a cumpărat un teren cu suprafața de 20 de ari la Mălăiești, comuna Bălăbănești. Terenul este amplasat în apropierea râului Nistru. Reprezentanții primăriei locale nu au putut (sau nu au dorit) să ne spună când și cum mama șefului Vămilor a procurat acel lot de pământ.

Valentina Balițchi, conform informațiilor publice, a fost, până în 2013, medic de familie. Născută în 1952, Valentina Balițchi are astăzi 63 de ani, fiind de șase ani, oficial, pensionară. Tudor Balițchi, tatăl șefului Vămilor este profesor la Colegiul de Medicină și Farmacie din Chișinău.

541-bloc-str.-puskinApartamentul de pe str. Puskin și imobilul de lângă ASEM

La rândul său, Tudor Balițchi deține, oficial, un apartament de 64 m.p. pe str. Puskin din Chișinău, având și un loc de parcare. Imobilul a intrat în posesia lui Balițchi în februarie 2014, la câteva luni de la nuntă. În acest apartament, Tudor Balițchi investise, în baza unui contract de investiții, încă în 2010, cel mai probabil, pe când blocul se construia. Pe lângă acest apartament, șeful Vămilor are o cotă parte din apartamentul părinților, de pe str. Zelinski, dar și o altă construcție, de 42,3 m.p., pe care a cumpărat-o, în septembrie 2015, împreună cu soția.

Această construcție se află în Chișinău, pe str. Ierusalim 7, unde este amplasat localul „Times Cafe”. Acesta aparține firmei „Aftan Grup”. Nu este clar care anume imobil din str. Ierusalim 7 au cumpărat soții Balițchi, așa că am telefonat la „Times Cafe” pentru precizări.

541-bloc-ierusalim-7Acolo ni s-a spus că, în local, sigur, nimeni din familia Balițchi nu deține nimic și că, cel mai probabil, aceștia au cumpărat clădirea din coasta cafenelei, unde se află brutăria „La Mămuca”, o rețea deschisă de SRL „Stropșa Alexandra”, care, la prima vedere, nu are vreo legătură cu familia Balițchi. Am discutat cu Viorel Stropșa, unul din șefii acestui SRL. El nu a putut să ne spună nimic despre proprietarul localului de la care închiriază firma sa, precizând că de acest lucru s-a ocupa soția sa, Alexandra. El ne-a zis că aceasta ne va contacta, pentru a face precizările de rigoare, doar că acest lucru nu s-a mai întâmplat.

La început de 2015, și Tudor Balițchi a cumpărat câteva terenuri la Stăuceni. Acestea sunt utilizate, cel mai probabil, ca grădină, la fel ca și cele pe care șeful Vămilor le avea deja în proprietate din 2012. Balițchi mai deține un lot pomicol la Vadul lui Vodă, cu o suprafață de 5,8 ari, pe care îl evalua, în declarația sa de avere, la aproximativ 100 USD. Despre acesta, anterior, într-un interviu pentru ZdG, Tudor Balițchi spunea că „este un lot pe care cresc pomi, se află în circuit agricol şi pe el nu poate fi construit nimic. De aceea şi are un preţ care, dacă e să-l comparăm cu preţurile loturilor pentru construcţie sau chiar al terenurilor cu culturi agricole, este mic. Dar anume acesta este preţul lui înregistrat la organul cadastral şi, desigur, el urma să se regăsească în declaraţia pe venit şi proprietate pe care am depus-o”.

Precizările lui Balițchi, prin e-mail

Am încercat să discutăm cu Tudor Balițchi la subiect încă acum o săptămână. Fără rezultat. Abia la finalul zilei de miercuri, 28 octombrie, acesta a răspuns la un mesaj și ne-a cerut întrebările în scris, prin e-mail. Șeful Vămilor a răspuns parțial la întrebările formulate. Acesta admite că, legea nu-i permite să administreze companii, dar spune că „prin urmare, în prezent, nu sunt angajat, remunerat și nu execut o altă activitate decât cea de director general al Serviciului Vamal din R. Moldova. În ceea ce privește referința dvs., dacă am firme, vă răspund. Sunt fondator la câteva societăți comerciale, fondate înainte de 2009, când am fost numit în această funcție. Apropo, subiectul dat a fost examinat și de CNI. Acolo am demonstrat că nu sunt companii pe care le-aș fi administrat acum ci doar au fost fondate mulți ani în urmă. CNI nu a constatat încălcări în aceasta privință”, remarcă Balițchi. Acesta admite că stă în apartamentul înregistrat pe numele surorii sale. „Da, la moment locuiesc în apartamentul surorii mele, care, la moment, este plecată peste hotare. Însă, să nu mă înțelegeți greșit, eu am locuință proprie, în care am locuit până în 2014, în care mă voi muta înapoi după rezolvarea unor problem personale”, zice acesta. Balițchi nu a răspuns la întrebarea dacă acel apartament este întradevăr al surorii sale sau este al său.

541-mariana-balitchi„Da așa este, sora mea și mama sunt proprietare a câtorva terenuri. După cum spuneam anterior, sora mea care e plecată peste hotare, împreună cu mama, dețin aceste terenuri, cu scopul ca atunci când se va întoarce să construiască o casă alături de părinți”. Nici în acest caz, Balițchi nu a precizat dacă sora și mama dispun de banii necesari pentru a procura aceste terenuri. Despre relațiile cu Rogob, șeful Vămilor a menționat că „nu am nici un fel de relații cu această companie. Înțeleg că este ușor să speculezi cu numele meu. Însă îl cunosc pe Igor Roșca încă din timpul când era student”. Despre firma în care mama sa e fondatoare, alături de o altă firmă, a lui Roșca, Balițchi a precizat: „Compania Lexicon-Lux, este o companie ce prestează servicii de traduceri și a fost înființată încă în 2000 de soția mea și mama ei. Din motive de familie, compania a fost înregistrată pe numele mamei mele in 2014, însă este în continuare administrată de soacra mea, din momentul înființării companiei, din 2000. Știu că această companie, a rudelor mele, lucrează în prezent la un business plan comun cu alte companii, la care Igor din câte cunosc, era parte, dar la moment s-a retras din această intenție de afacere”, a conchis Tudor Balițchi.

Investigaţia a fost realizată în cadrul Campaniei „Jurnalişti pentru integritate în serviciul public”, desfăşurată de Centrul de Investigaţii Jurnalistice cu suportul Programului Bună Guvernare al Fundaţiei Soros Moldova. Instituţia finanţatoare nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicate