Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   [doc] Operaţiunea „stadionul de baseball”…

[doc] Operaţiunea „stadionul de baseball” şi interesele unui consilier municipal

491-stadion1Asociaţia Obştească „Liga de baseball şi softball pentru copii din mun. Chişinău”, neînregistrată la Ministerul Justiţiei (MJ), urmează să devină beneficiara unui teren de baseball acolo unde, în 2006, Voronin şi Tarlev promiteau construcţia unui stadion olimpic. Asociaţia, despre care oameni din domeniul acestui sport nu cunosc nimic, a obţinut de la Primăria Chişinău o autorizaţie dubioasă pentru „finisarea lucrărilor de construire a unui teren sportiv de baseball”, deşi, pe acel teren, până acum câteva săptămâni, erau doar copaci, buruieni şi niciun fel de construcţie. ZdG a aflat că în spatele ligii unui sport fără prea mulţi fani în R. Moldova se ascund interese de zeci de milioane de lei, atât cât valorează pe piaţa imobiliară terenul de peste două hectare, dar şi un consilier municipal PL, Iurie Topală, care domină piaţa microbuzelor din Chişinău, având şi o firmă de construcţii. Topală promite că, pe acel teren, va fi edificat un teren de baseball, şi nu blocuri de locuit, aşa cum susţin unii colegi de-ai săi din CMC.

De aproximativ o lună de zile, pe terenul unde, în toamna lui 2006, preşedintele de atunci al R. Moldova, Vladimir Voronin, şi premierul Vasile Tarlev promiteau construcţia unui stadion olimpic aşa cum nu se mai văzuse pe la noi, zilnic, sunt observaţi muncitori, tractoare şi maşini, care aduc nisip şi nivelează terenul, transformându-l într-un eventual şantier. Pe un panou amenajat la câţiva metri de mingea uriaşă, instalată de comunişti, trecătorii sunt informaţi că beneficiarul lucrărilor este Asociaţia Obştească „Liga de baseball şi softball pentru copii din Chişinău”, că proiectant e firma S.A.D. Proiect, arhitect şef – Ion Moraru, iar diriginte de şantier – Victor Mardari. Lucrările se desfăşoară în baza autorizaţiei de construcţie eliberată de Primăria Chişinău pe 28 martie 2013. Cei de pe şantier nu au putut să ne spună nimic.

Federaţia nu ştie nimic

Am încercat să aflăm ce se ascunde în spatele acestui gest, nobil de altfel, de a construi un teren de baseball care, dacă ţinem cont de numărul de fani pe care-l are acest sport în R. Moldova, nu poate aduce vreun profit, pe un lot care, pe piaţa imobiliară, costă câteva zeci de milioane de lei. Drumul spre adevăr în toată această ecuaţie este unul lung şi anevoios, dar interesant.

Iniţial, am contactat Federaţia de Baseball şi Softball din R. Moldova, înregistrată la Comitetul Naţional Olimpic. Alexei Leonov, preşedintele Federaţiei, ne-a declarat că nu cunoaşte nimic despre ce se întâmplă pe terenul de lângă Circ, precizând că instituţia pe care o conduce nu este implicată în proiect. Leonov ne-a recomandat să discutăm cu Adrian Fleştor, cel care conduce federaţia municipală de baseball şi softball, precizând că aceştia sunt cei care ar construi. Fleştor, însă, s-a arătat surprins şi ne-a spus că nici el nu are vreo legătură cu construcţia stadionului de baseball, despre care a auzit doar din presă. „Şi mie mi-ar fi interesant să ştiu cine construieşte. Intuiesc că-s interese acolo şi au găsit o modalitate, prin intermediul nostru, să şi le promoveze”, zice Fleştor.

491-stadion2Primăria, forţată de judecători

Acesta şi-a amintit că, în urmă cu 15—20 de ani, în R. Moldova a fost înregistrată o altă Asociaţie de baseball şi softball, condusă de către Vladislav Belitic. „De mult nu am auzit însă ceva despre ei. L-am contactat pe Belitic, pentru a afla ce se întâmplă, dar are telefonul deconectat de mai mult timp. Nu ştim unde se află”, spune Fleştor.

De unde şi până unde legăturile dintre terenul de lângă Circ şi federaţiile de baseball din R. Moldova? Puţini cunosc că, până în 2002, când pe acel teren a fost promisă construcţia unui stadion olimpic, în urma unei decizii a Primăriei, semnată personal de către Serafim Urechean, primarul de atunci, acest lor era acordat Asociaţiei Obşteşti „Liga de baseball şi softball pentru copii” (LBS). În total, 2,4 ha de teren, evaluate de Cadastru la 12 mln. de lei, adică la un milion de dolari. Preţul de piaţă al acestui teren este însă unul cu mult mai mare, de aproximativ 10 mln. de euro, consideră experţi imobiliari.

În 2012, în baza deciziei Primăriei din 2002, LBS se adresa în judecată, cerând obligarea autorităţilor locale de a elibera autorizaţie de construcţie pentru „finisarea construcţiei terenului de baseball şi softball pentru copii”. În noiembrie, Curtea de Apel a admis cererea Ligii, iar în aprilie 2013, Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) a respins apelul Primăriei, astfel că aceasta s-a văzut obligată să satisfacă pretenţiile celor de la LBS. Astfel, în august 2013, Primăria a eliberat certificat de urbanism, iar pe 28 martie 2014, autorizaţie de construcţie. Mai exact, în autorizaţie se precizează că Primăria „autorizează executarea lucrărilor de finalizare (!) a lucrărilor de construcţie a unui teren sportiv de baseball (etapa 1) şi încăperilor auxiliare din construcţii uşor demontabile (etapa 2) în limitele terenurilor aflate în folosinţă”. Asta chiar dacă, pe acel teren, până în septembrie 2014, nu era nicio construcţie, deci, nu putea fi finalizat ceva care nici nu începuse. Autorizaţia a fost semnată de viceprimarul Vladimir Coteţ, secretarul CMC, Valeriu Didencu, şi Ion Carpov, arhitectul-şef interimar al capitalei. Conform autorizaţiei, termenul de începere a construcţiei era de şase luni de la data eliberării autorizaţiei. Acest termen urma să expire la finele lunii septembrie. Doar că, chiar cu câteva săptămâni înainte de expirare, pe acel teren au început lucrările.

Beneficiara, neînregistrată la Ministerul Justiţiei

Oficial, toate Asociaţiile Obşteşti, pentru a funcţiona, sunt înregistrate la Ministerul Justiţiei (MJ). Reprezentanţii instituţiei ne-au declarat, însă, că o atare asociaţie, cu aceste caracteristici, nu este înregistrată în R. Moldova şi că au oferit deja această informaţie Preturii Râşcani şi Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), care, de asemenea, au solicitat-o. La MJ, însă, este înregistrată o altă Asociaţie, cu nume asemănător, Liga de Baseball a Copiilor din R. Moldova, dar care nu are legătură cu construcţia stadionului. Asociaţia care are legătură a fost înregistrată într-un apartament de pe str-la Studenţilor 4/1 şi a fost condusă anterior de către Vladislav Belitic, cel la care făcea referire în discuţia cu ZdG şi Adrian Fleştor.

Numele lui Belitic l-am găsit şi pe site-ul Ministerului Tineretului şi Sportului (MTS), el figurând acolo în calitate de preşedinte al Federaţiei de Baseball şi Softball din R. Moldova. Conform datelor de la Cadastru, apartamentul în care este înregistrată Asociaţia a fost înscris, acum 10 ani, pe numele soţiei lui Belitic.

Cererea depusă de un prieten

Toate numerele de contact ale lui Belitic, oferite de reprezentanţii MTS, au fost deconectate, deşi le-am apelat repetat. Am aflat, însă, că, de cel puţin 2 ani, Asociaţia cu sediul pe str-la Studenţilor este condusă de o altă persoană, Valeri Ghidicov. „Nu am auzit de o asemenea persoană în baseball”, zice Adrian Fleştor.

În autorizaţia de construcţie emisă de Primărie era indicat un număr de telefon, dar şi numele unei persoane care a depus cerere pentru eliberarea autorizaţiei, Rozalin Matveiciuc. O simplă căutare pe www.google.com arată că Matveiciuc are o asociaţie obştească, dar nu de baseball. Acesta conduce „Asociaţia Veteranilor de Război din Moldova pentru Pace şi Integrare în Europa”. Contactat de ZdG, Matveiciuc ne-a spus că el doar a depus cererea pentru obţinerea autorizaţiei, însă a precizat că nu are vreo legătură cu construcţia stadionului. El a mai precizat că a fost căutat şi de la Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) în acest subiect. „M-a rugat un prieten, Valeri Ghidicov, să depun cererea. Făcusem asta mai demult, pentru o construcţie, ştiind cum se face, l-am ajutat”, susţine Matveiciuc.

491-topalaDespre istoria terenului de lângă circ s-a vorbit şi la una din şedinţele Consiliului mun. Chişinău, acolo unde comunistul Victor Gurău a acuzat autorităţile că îl favorizează pe liberalul Iurie Topală să pună mâna pe teren. Până la urmă, nu s-a ajuns la un numitor comun. Cert e că Mihai Cârlig, pretor de Râşcani, ne-a spus că nu ştie cine se află oficial în spatele construcţiei stadionului de baseball, dar a admis că Topală se prezintă ca şi persoană implicată în proiect. Acesta a precizat că toate materialele de pe acest caz sunt la organele de drept. ZdG a aflat că, chiar miercuri, 15 octombrie, Procuratura Chişinău a dispus neînceperea urmăririi penale pe marginea acestui caz, pe motiv că nu există elemente constitutive ale infracţiunii. La acest subiect, vom reveni în ediţia următoare.

„Noi vrem să facem stadion acolo. STADION!”

Despre Valeri Ghidicov, şeful Asociaţiaiei LBS, nu am reuşit să aflăm prea multe. Doar că, la Camera Înregistrării de Stat, Ghidicov apare în calitate de fondator al „VENETA-CONSTRUCT” SRL, acolo unde îl are în calitate de partener chiar pe Iurie Topală, consilier municipal PL. SRL-ul a fost înregistrat în martie 2006. După mai multe tentative, am reuşit să discutăm cu acesta. În limba rusă, bărbatul ne-a declarat că este implicat în construcţia stadionului şi că, pe acel lot, va fi anume un teren de baseball şi nu vreo construcţie de blocuri. „Va fi doar teren de baseball, dar desigur că se planifică şi evenimente legate de fotbal, de tenis de câmp, hochei pe iarbă… Un teren de baseball care ar permite să fie jucate pe el mai multe sporturi”, promite Ghidicov. „Iurie Topală este fondatorul LBS. El mai este şi şef la Liga de hochei. E singurul din Primărie care ne-a ajutat să organizăm asta. Da, noi suntem parteneri la o firmă de construcţii. Sunt aberaţii că acolo va fi un bloc. Pe teren este un râu care nu permite astfel de construcţii. E imposibil să faci construcţii capitale. Cei care spun asta inventează”, susţine Ghidicov.

Iurie Topală a recunoscut şi el că e implicat în acest proiect. „ZdG şi pe la mine ajunge!? Vă citesc. Voi sunteţi ca poliţia, niciodată nu veniţi cu bine”, a început, zâmbind, Topală, discuţia cu ZdG. „Ştiu şi susţin tot ce e legat de sport. Ştiu despre toate stadioanele. Tot timpul voi susţine, cu sau fără voia cuiva, construcţia de stadioane în loc de cazinouri şi alte prostologii. Noi vrem să facem stadion acolo. STADION! Nu vrem blocuri. Noi avem pământuri şi pentru blocuri. Va fi stadion de baseball, dar şi alte stadioane, pe care s-ar juca fotbal. Va fi un centru multifuncţional. Particip la tot ce e legat de sport. Voi ajuta pe oricine are o idee bună legată de sport în CMC”, ne-a spus Iurie Topală. „Avem toate actele în regulă. O să vă invităm la inaugurare… Va fi stadion. Poate şi ceva distractiv, ca să facem şi nişte bani, dar asta nu înseamnă că nu va fi stadion”, promite Topală.