Dosarul elefantului, acoperit de furnică
La 10 septembrie 2009, Direcţia Generală Combaterea Crimelor Economice a Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC) a iniţiat o cauză penală având drept protagonişti factori de decizie din cadrul Institutului de Economie, Finanţe şi Statistică (IEFS). Deşi în afacerile de la IEFS au fost implicaţi mai mulţi înalţi demnitari, numele lor nu figurează în acest dosar.
IEFS a fost creat în 2005, printr-o Hotărâre a Guvernului R. Moldova „Cu privire la măsurile de optimizare a infrastructurii sferei ştiinţei şi inovării”. Ulterior, hotărârea a fost modificată, iar IEFS a fuzionat cu Institutul de Cercetări Economice al Academiei de Ştiinţe şi cu Institutul Naţional de Economie şi Informaţie al Ministerului Economiei şi Comerţului, având în calitate de coordonator Ministerul Economiei şi Comerţului.
Dosarul factorilor de decizie ai IEFS este intentat în temeiul art. 191 alin.(2) lit. d) Cod Penal, ce prevede sancţiuni pentru delapidarea averii străine, pentru însuşirea ilegală a bunurilor altei persoane încredinţate în administrarea vinovatului, care în astfel de acţiuni a făcut uz de situaţia sa de serviciu.
La 21 septembrie 2009, în această cauză penală a fost recunoscută şi audiată, în calitate de învinuită, ex-directoarea IEFS, Valentina Fetiniuc, fiindu-i incriminată comiterea infracţiunii prevăzute de art. 191 alin. (2), Cod Penal. La doar câteva zile de la înaintarea învinuirii, pe 24 septembrie, Procuratura Anticorupţie a finalizat urmărirea penală şi a remis dosarul spre examinare Judecătoriei Buiucani.
Procurorul Ruslan Butnaru ne-a confirmat că acest dosar vizează delapidările comise de conducerea IEFS în ultimii ani, când funcţia de director al acestei instituţii o deţinea Valentina Fetiniuc. Ruslan Butnaru a precizat că deturnările de fonduri aveau loc în urma angajării la muncă sau a semnării unor contracte false pentru acordarea serviciilor. „Banii erau sustraşi prin intermediul unei scheme care i-a permis directoarei însuşirea ilegală a unor bunuri publice”, explică Butnaru. Întrebat dacă Fetiniuc este singura responsabilă de aceste delapidări, procurorul a spus că „la moment, organul de urmărire penală acumulează material probant pe alte infracţiuni similare, comise de factorii de decizie din cadrul IEFS”. El a precizat că ar exista dosare separate în cazul altor persoane implicate în aceeaşi schemă, fără a da detalii.
Cum anume a fost intentat acest dosar? Procurori anticorupţie ne-au explicat că „dosarul a fost intentat în urma unei revizii tematice, efectuate de CCCEC la IEFS în prima jumătate a anului 2009”. De fapt, rezultatele acelei revizii au devenit cunoscute în aprilie 2009. Actul de revizie al CCCEC dezvăluia implicarea directoarei IEFS, a ministrului Economiei, tot el vicepremier în Guvernul Greceanâi, a unei consiliere prezidenţiale şi a directoarei Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Concurenţei, tot ea ex-directoare a IEFS, în acte de corupţie.
Banii restituiţi de Dodon, mai puţini decât cei primiţi de la IEFS
Chiar dacă, în mai 2009, Fetiniuc a demisionat din funcţia de director, foştii săi colegi nu încetează să analizeze acest caz. Prin aulele IEFS sunt vehiculate cifre ale eventualului prejudiciu adus statului de fosta directoare, Valentina Fetiniuc, şi de „partenerii” acesteia.
„Când a fost numită în funcţie, s-a ştiut ce are de făcut. Ea, fiind manipulată din umbră de Viorica Cărare, de la Agenţia de Protecţie a Concurenţei, şi de ex-vicepremierul Igor Dodon, devenise o pârghie de sustragere a banilor statului. Acum, s-a ajuns ca dosarul elefantului să fie acoperit de o furnică”, ne spune un fost subaltern al Valentinei Fetiniuc. Acesta explică cum anume erau spălaţi banii. „Vizite de lucru, mese rotunde, seminare… Toate evenimentele erau însoţite de liste lungi de invitaţi, raportori, traineri, care primeau, chipurile, remunerări fabuloase. Banii, însă, ajungeau cu totul în altă parte”, susţine interlocutorul nostru. Alţi angajaţi ai IEFS spun că de aceste sume de bani ar fi beneficiat Igor Dodon, Viorica Cărare şi Oxana Domenti, ultima, ex-consilieră a ex-preşedintelui Voronin. Versiunea lor este confirmată de faptul că, în urma reviziei din martie a CCCEC, cei trei funcţionari au restituit „benevol” către IEFS zeci de mii de lei, recunoscând astfel că banii fuseseră primiţi ilegal. „Şmecherie curată! Cine îşi imaginează că ministrul Economiei şi vicepremierul Igor Dodon era preocupat de munca ştiinţifică, pentru care a fost remunerat de IEFS?”, zic foştii subalterni ai directoarei învinuite penal. Valentina Fetiniuc, contactată de ZdG, ne-a întrebat din ce cauză ne-ar interesa această temă şi a promis să ne contacteze, pentru o discuţie ulterioară, dar nu a mai făcut-o.
I-am întrebat pe procurorii anticorupţie dacă Igor Dodon şi celelalte persoane care făceau parte din schema de deturnare de fonduri figurează în dosarele intentate foştilor colaboratori ai IEFS. „Numele lui Dodon lipseşte din aceste dosare”, ne-au spus aceştia. Declaraţia este confirmată şi de unul dintre martorii pe dosarul Fetiniuc: „Nici Cărare, nici Domenti şi nici Dodon nu sunt acuzaţi pentru tranzacţiile ilicite, descoperite de CCCEC. Deşi nu a prestat nicio activitate ştiinţifică, Dodon a beneficiat de salarii de 6-7 mii de lei lunar, dar şi de alte suplimente financiare”. Presa de la Chişinău a scris că, din anul 2006, Igor Dodon ar fi prejudiciat bugetul statului cu cel puţin 3,5 mil. lei prin intermediul IEFS. Banii restituiţi de „colaboratorul ştiinţific Igor Dodon”, în conformitate cu cererea sa din 4 mai 2009, sunt, însă, mult mai puţini, doar 72 657 mii de lei. Unde a dispărut diferenţa şi cine o caută?
De fapt, potrivit actelor contabile, lista celor care au restituit bani IEFS e de 22 de persoane, toate – prieteni şi rude de diverse grade: soţi, feciori, soţii. Potrivit revizorilor, „în perioada 2007—2008, în baza contractelor de muncă încheiate şi conform ordinelor de angajare emise de IEFS nelegitim, au fost calculate şi achitate salarii în sumă totală de 2,6 mil. lei”.
Actul de revizie mai indică numeroase delapidări în procesul de organizare a achiziţiilor publice, precizând că toate licitaţiile au fost fictive, în contabilitate figurând preţuri excesive.
Pe atunci, CCCEC nu a spus nimic despre acordarea ilicită în chirie a unor spaţii partidului aflat la guvernare. Datoriile PCRM faţă de IEFS au depăşit de mult cifra de 200 mii de lei. Cum va decurge acum ancheta? Greu de spus.
Tentative de lichidare
După revizia CCCEC şi după divulgarea frauduloasei scheme de însuşire a banilor publici de către înalţi demnitari, prin intermediul IEFS, participanţii la aceste tranzacţii au lansat un plan de lichidare a institutului, în speranţa că astfel vor disp[rea şi urmele infracţiunilor. La doar câteva săptămâni de la încheierea reviziei tematice efectuate de CCCEC, pe ordinea de zi a unei şedinţe de Guvern fusese introdusă tema lichidării IEFS, Igor Dodon fiind raportor principal în această problemă.
Se pare că cei 220 de savanţi ai IEFS au salvat atunci instituţia. Ei şi-au făcut publice mesajele, exprimându-şi îngrijorarea şi dezacordul în legătură cu intenţia Guvernului de a lichida IEFS.
Ce a urmat? Potrivit unor surse din cadrul Procuraturii Anticorupţie, dosarul fraudelor de la IEFS a fost muşamalizat în mod intenţionat, după care, în legătură cu investirea noului Guvern, a fost scos din sertar şi pus pe rol în regim de urgenţă. Este, se pare, singurul dosar al unor înalţi funcţionari ai regimului comunist, instrumentat de procurori.
Procurorul Anticorupţie, Boris Poiată, afirmă, însă, că nu este vorba de muşamalizare. „A fost nevoie să fie efectuată expertiza actelor contabile. Acesta este motivul din care dosarul a plecat în judecată peste jumătate de an, abia la sfârşit de septembrie”.
La CCCEC am fost informaţi că numele lui Igor Dodon nu figurează în rechizitoriul dosarului trimis în judecată. „Dodon nu figurează nici în alte eventuale dosare”, au precizat responsabili din cadrul CCCEC fără a comenta dacă nu cumva sutele de mii primite ilicit de ex-vicepremierul Dodon, pentru servicii pe care, potrivit angajaţilor IEFS, nu le-a prestat vreodată, ar constitui un cap de acuzare pentru un eventual dosar.
Igor Dodon, însă, consideră că nici nu poate fi vorba de vreo acuzare adusă la adresa sa. „Dosarul Fetiniuc a plecat în judecată? Nu am ştiut, de la dvs. aflu acum”, ne-a spus ex-vicepremierul despre cauza penală a fostei sale colege. Despre sine, Dodon zice: „Orice funcţionar public are dreptul să desfăşoare şi muncă ştiinţifică”. Întrebat ce fel de muncă anume a prestat, Dodon a explicat că, ani la rând, a făcut parte din colegiul de redacţie al unui buletin informativ şi că a pregătit pentru tipar mai multe articole. „De ce, dacă spuneţi că era legală, aţi restituit o parte din remunerarea primită de la IEFS?” – l-am întrebat. „IEFS se află acum într-o situaţie economică dificilă, legată de criză. E logic să ajut institutul. Nu-i aşa?”
Aneta Grosu