(doc, foto) Afacerile, contractele cu statul și casa din or. Codru a familiei Sturza
Ion Sturza, premierul desemnat de președintele Nicolae Timofti este fondator, în R. Moldova, la două firme, care au câștigat în ultmii ani licitații de aproximativ 5 milioane de lei cu instituții ale statului. Soția sa, Stela, figurează în calitate de fondatoare la un SRL, cu activități în domeniul farmaceutic, aflat acum în proces de lichidare. Soții Sturza dețin în or. Codru, mun. Chișinău, o casă de locuit de 134 m.p., dar și un apartament în capitală, pe str. Vasile Alecsandri. Cele mai multe business-uri, premierul desemnat le dezvoltă însă peste Prut, acolo unde publicațiile cu profil economic în plasează, an de an, în lista celor mai bogați români.
Milioane de la stat pentru uniforme
Datele de la Camera Înregistrării de Stat (CÎS) de la Chișinău arată că Ion Sturza este fondator la două firme: SRL „Instacon” și SRL „Agroinstal Plus”. Prima, SRL „Instacon” a fost înregistrată în 2002 în or. Călărași, raionul de baștină al omului de afaceri. Ion Sturza deține 60% din firmă, echivalentul a 276 mii de lei. Celelalte 40% aparțin lui Pavel Axenti, cel care este și administratorul SRL-ului. Firma, cu un capital social de 460 mii de lei, are adresa juridică pe str. Alexandru cel Bun 114 din Călărași, acolo unde, de fapt, este o fabrică de producere a îmbrăcămintei. Opt din cele nouă clădiri de producție de la această adresă aparțin Societății pe Acțiuni „Codreanca”, agent economic care este și el afiliat cu numele lui Sturza, iar o alta, firmei „Agroinstal Plus”, fondată tot de Ion Sturza. În 2012, SRL „Instacon” a raportat venituri din vânzări de 7,7 milioane de lei. În ultimii ani, firma a participat, cu succes, la mai multe tendere publice, câștigând, conform informațiilor publice de pe www.tender.gov.md nu mai puțin de 17 contracte cu mai multe instituții de stat pentru livrarea diverselor echipamente, în valoare totală de aproximativ 5 milioane de lei.
Cele mai multe contracte, firma la care unul din fondatori este premierul desemnat, le-a avut cu Ministerul Afacerilor Interne (MAI) sau instituții afiliate ei. Cel mai mare contract, în valoare de 2,26 milioane de lei a fost câștigat cu MAI în aprilie 2014 pentru livrarea de echipament pentru anul 2014. Un alt contract care a depășit suma de un milion a fost semnat între agentul economic și Departamentul Poliției de Frontieră în 2013, în valoare de 1,37 milioane de lei, la fel, pentru livrarea de echipament. Printre instituțiile la care SRL „Instacon” a câștigat licitații se numără Departamentul Trupelor de Carabinieri, Serviciul Grăniceri, Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițeanu”, Primăria Călărași, dar și câteva spitale din țară.
SRL „Instacon” este deținătoarea brand-ului Unicode. Pe site-ul companiei, www.unicode.md care te întâmpină cu sloganul „Codul bunelor uniforme” aflăm că aceasta are „mai mult de 600 de angajați” și că „suntem echipați modern, avem toate condițiile de producere a mărfurilor pentru cei mai prețioși cumpărători. Nu sunt vorbe goale, suntem prețuiți pe drept în Italia, Olanda și Germania. Cerințele clientului sunt legea supremă pentru noi”. Compania propune uniforme pentru toate profesiile, începând cu medici și terminând cu militari. Tot de pe site aflăm că fabrica de producere a uniformelor se află în Călărași, iar oficiul, în Chișinău, pe str. Ismail.
Firmele din R. Moldova
SRL „Instacon” este, la rându-i, fondatoarea Întreprinderii Mixte (ÎM) „Palplast” SRL. Aceasta deține 5,83%, restul capitalului social aparținând „Fribourg Investments Limited” din Cipru, care aparține însă tot lui Ion Sturza. Capitalul social al întreprinderii care are adresa juridică tot în Călărași, pe str. Alexandru cel Bun 114, la fel ca și SRL „Instacon” este de 17,2 milioane de lei. Aceasta este administrată de Svetlana Dogotaru, o apropiată a familiei Sturza, și se ocupă cu producerea ţevilor de polietilenă, iar dintr-un articol publicitar din iunie 2015 de pe un site românesc aflăm că „Întreprinderea a fost fondată în ianuarie 2005 de către „SC Palplast” SA, Sibiu (România), SA „Rompetrol Moldova”, SRL „Instacon”, iar poiectul a fost realizat cu o investiţie de 2 milioane de euro şi a constituit un proiect de investiţie realizat în cadrului Grupului ROMPETROL. În ianuarie 2011 s-a modificat structura acţionariatului, devenind proprietari „Fribourg Investments Limited” și SRL „Instacon”. La întreprindere activează în permanenţă cca 30 angajați de o calificare înaltă. Personalul de producere se instruieşte peste hotarele țării, la fabricile de profil, dar şi în subdiviziunile proprii ale întreprinderii”, se precizează în textul postat pe www.tbr.ro (Transilvania Regional Business). În aprilie 2015, SRL-ul a câștigat o licitație de 168 mii de lei organizată de Primăria Căzănești, r. Telenești pentru „țevi, racorduri și produse din beton”.
„Fribourg Investments Limited”, fondator la ÎM „Palplast” SRL, a mai fondat, în R. Moldova Întreprinderea Mixtă „Fribourg East Investments” SRL , cu un capital social de 495 mii de lei. Întreprinderea înregistrată în 2008 are ca obiective de activitate declarate cercetarea pieței și de sondaj a opiniei publice, activități de consulatare pentru afaceri și management sau cumpărarea și vânzarea bunurilor imobiliare proprii.
Un alt SRL la care Ion Sturza este fondator, „Agroinstal Plus” SRL, a fost înregistrat la Chișinău în 2006. Firma este administrată de Eugeniu Cerches și are un capital social de 110 mii de lei, iar în 2012 a raportat un venit din vânzări de 622 mii de lei din principalul gen de activitate, cumpărarea și vânzarea bunurilor imobiliare proprii. Stela Sturza, soția premierului desemnat este fondatoare, cu 40%, la firma „Deessem” SRL. Firma, cu un capital social de 5400 de lei nu are acum nicio activitate, fiind în proces de lichidare. Principalul gen de activitate declarat la constituire, în 2000, a fost „comerțul cu amănuntul al produselor cosmetice și de parfumerie, articolelor de toaletă”. Stela Sturza conduce compania „Deesse” în Moldova, o firmă de cosmetică elveţiană elaborată de principele Sturdza
Parcul tehnologic de la Cluj – „Inima digitală a Transilvaniei”
Pe lângă afacerile din R. Moldova, Fribourg Capital, fondul de investiții controlat de Sturza, face investiții mult mai însemnate în România. Domeniul tehnologiilor informaționale (IT) ocupă un loc aparte ca și pondere în investițiile realizate de Fribourg Capital în România. Astfel, fondul de investiții a cărui președinte este Ion Sturza a fondat sau preluat mai multe afaceri ce țin de IT, cele mai cunoscute fiind parcul tehnologic multifuncțional „Liberty Technology Park Cluj”, magazinul online elefant.ro, acceleratorul business „Spherik” sau „SEO Monitor”, companie de consultanţă pentru optimizarea motoarelor de căutare pe internet (Search Engine Optimization).
Liberty Technology Park Cluj a fost oficial inaugurat pe data de 5 Decembrie 2013, atunci când au fost date în folosință primele două clădiri, și este primul parc tehnologic din România. Până acum au fost deja investiți peste 10 milioane de euro, iar investiția totală pentru amenajarea parcului tehnologic, prin transformarea clădirilor unei vechi fabrici de mobilă, urmează să se ridice la 25 milioane de euro. Complexul tech-parcului constă din 8 clădiri cu o suprafață totală de 46 880 m2. Pe lângă oficii și laboratoare de cercetare, Liberty Technology Park Cluj este înzestrat cu săli de conferinţe şi organizare de evenimente, zone de relaxare cu săli de fitness, restaurante şi cafenele. De asemenea pe teritoriul parcului sunt amenajate spații verzi, terenuri multifuncționale de sport, o grădină cu pomi fructiferi și piste pentru biciclete.
Potrivit site-ului oficial al Liberty Technology Park Cluj, printre firmele pe care le găzduiește parcul tehnologic se numără Siemens, Halcyon Mobile, Recall Information Services, Control Data Systems, KPMG, La Casa, Makronetz, Ecuson Studio, Spherik Accelerator, Tulemod, Liberty Fitness sau Omifa.
În cadrul Liberty Technology Park Cluj a fost inițiat și „acceleratorul business” Spherik Accelerator, prima platformă de acest fel din România. Conform site-ului companiei, Spheric a fost conceput „pentru a da viață, a propulsa și a susține afacerile locale cu potențial”. Altfel spus, Spheric Accelerator este un „incubator de afaceri” care oferă antreprenorilor care au deja o mică afacere sau doar o idee de business, traininguri, suport și monitorizări ulterioare în vederea dezvoltării unor afaceri durabile pe termen lung.
SEO Monitor, o investiție de 5 milioane de euro
Fondul de investiții Fribourg Capital, controlat de Sturza, deține și SEO Monitor, companie de consultanţă pentru optimizarea motoarelor de căutare pe internet. Tehnicile de tip SEO (Search Engine Optimization) pe care le dezvoltă compania, ajută site-urile să urce în topul rezultatelor afişate de Google în urma anumitor căutări. Astfel, traficul site-urilor creşte fără ca accesările de pe pagina web să fie generate în urma publicităţii online. SEO Monitor a ajuns în portofoliul Fribourg Capital în 2011 atunci când fondul de investiții a preluat pachetul majoritar din părțile sociale ale agenției de dezvoltare online Bunt Studio, pe care ulterior a transformat-o în SEO Monitor. Fondul de investiții își lua atunci angajamentul de a investi 5 milioane de euro până în 2015 pentru a crea produse și proiecte online noi.
Într-un interviu recent pentru ziarulfinanciar.ro, Cosmin Negrescu, directorul general al SEO Monitor, declara că firma pe care o conduce încearcă să-și mărească veniturile prin extinderea businessului atât la nivel local cât și internaţional. „În următoarele 12 luni încercăm să atingem un milion de euro, iar acest lucru se va întâmpla dacă vom ajunge la 150 de clienţi“, a declarat Negrescu, adăugând că soluţia software este deja folosită de circa 30 de agenţii din țări precum SUA, Italia, Franţa, Marea Britanie.
Printre clienții din România ai SEO Monitor se numără companii precum BlueAir, Arabesque, elefant.ro, Provident, magazinele online Altex și F64 sau UPC, una dintre cele mai mari companii de comunicații prin cablu din România. La nivel internațional, softul dezvoltat de SEO Monitor este utilizat pentru circa 400 de site-uri din lume, printre care se numără cele ale companiilor La Redoute (magazin online de haine), Unilever (producător și distribuitor a peste 400 de branduri, printre care Dove, Dero, Rexona, Knorr, Lipton) sau Philips.
Magazinul online și mina de aur
Una dintre cel mai cunoscute și de succes afaceri deținute de către Ion Sturza în România este magazinul online elefant.ro, un proiect al companiei SC Universal Online Promotion SRL lansat în iunie 2010 cu finanțare din partea fondului de investiții Fribourg Capital. Deși, inițial, s-a lansat ca o librărie online, elefant.ro comercializează în prezent în jur de 300.000 de produse din categoriile carte, eBooks, eReadere, film, muzică, jucării, ceasuri, parfumuri, îmbrăcăminte, încălţăminte, accesorii, cosmetice şi produse de îngrijire personală, electronice și electrocasnice. Potrivit revistei financiare capital.ro, investiția lui Sturza în magazinul online elefant.ro s-ar fi ridicat la 3,5 milioane de euro iar în 2014 retailerul ar fi avut o cifră de afaceri estimată la circa 20 milioane de euro.
La începutul lui 2013, Fribourg Capital, prelua 49 la sută din capitalul social al companiei Romaltyn Limited, care deţinea fabrica de exploatare minieră din Baia Mare. Atunci fondul de investiții controlat de Sturza, își arăta disponibilitatea de a investi 20 de milioane de dolari în reciclarea deşeurilor miniere de la exploatările din zonă cu scopul de a extrage din acestea rămășițele de aur și argint.
Cariera politică și casa din Chișinău
Ion Sturza, născut la 9 mai 1960, în satul Pârjolteni, raionul Călărași, are 55 de ani. Este absolventul Facultății de Economie din cadrul Universității de Stat „V.I. Lenin” din Chișinău. După absolvirea facultății a ocupat diferite funcții în domeniul relațiilor economice externe. În anii ‘90, după obținerea independenței R. Moldova, a inițiat mai multe afaceri în domeniul industrial și financiar-bancar.
În martie 1998 Ion Sturza a fost ales deputat în Parlamentul R. Moldova, iar la 22 mai 1998 a fost numit în funcția de viceprim-ministru și ministru al Economiei și Reformelor, în guvernul condus de Ion Ciubuc. La 19 februarie 1999, Ion Sturza este desemnat pentru funcția de premier de către președintele Petru Lucinschi, după ce Ion Ciubuc, premierul de atunci, și-a anunțat demisia. La 9 noiembrie 1999, o nouă majoritate parlamentară constituită din comuniști, creștin-democrați și independenți desprinși de formațiunile de centru-dreapta, votează, cu 58 de voturi, pentru demiterea guvernului Sturza. După demisie, Ion Sturza revine la afaceri și fondează mai multe companii.
În 2002, împreună cu grupul Rompetrol România înființează compania Rompetrol Moldova și devine președinte-director general. Compania Rompetrol Moldova face parte din cel mai mare grup industrial românesc privat, cu majoritatea operațiunilor și activelor în România și Europa de Sud-Est. Principalele activități ale Grupului sunt realizate în domeniul rafinării și marketing/vânzării de produse petroliere, cu interese adiacente în explorare, producție și alte servicii pentru industria petrolieră cum ar fi foraj, construcții, transporturi. În aprilie 2005, Ion Sturza, directorul general al Rompetrol Moldova, a fost numit în funcția de vicepreședinte pentru Dezvoltare al Grupului Rompetrol. În aprilie 2006 este ales ca membru în Consiliului de Administrație al Grupului Rompetrol. În septembrie 2009, părăsește Rompetrol, unde deținea funcția de director general adjunct și interimatul CEO.
Soții Ion și Stela Sturza sunt stabiliți la București, România, însă dețin în or. Codru, mun. Chișinău, o casă de 130 m.p. Imobilul este estimat de Cadastru la puțin peste jumătate de milon de lei. Casa omului de afaceri, pe o străduță din or. Codru, mun. Chișinău, pare una modestă, raportată la veniturile și afacerile pe care premierul desemnat le dezvoltă în R. Modova și România. Imobilul este unul îngrijit, care însă a fost construit cu mai mulți ani în urmă. Vecinii lui Sturza confirmă că omul de afaceri locuiește, atunci când este la Chișinău, în această casă, precizând că l-au văzut acolo chiar luni, 21 decembrie 2015, zi în care era desemnat de șeful statului drept candidat la funcția de premier, la volanul unei mașini de teren. Din informațiile ZdG, soții Sturza mai sunt și proprietarii unui apartament de 60 m.p. pe str. Vasile Alecsandri din Chișinău.
Ion Sturza despre firmele din R. Moldova: „Da, sunt fondator la aceste firme în Moldova. Eu sunt fondator, dar am parteneri locali. Habar nu am despre contractele cu statul, dar probabil sunt, pentru că ei cos diferite uniforme. Nu mă ocup eu de gestionarea firmelor. În R. Moldova eu mai am o firmă care se deține peste 1000 de hectare de teren. Da, Agroinstal”
Ion Sturza despre casa din or. Codru: „Da, este casa mea. Locuiesc în or. Codru. De ce modestă? Are 130 de m.p. Da, nu m-am inspirat de la alți concetățeni. În București am un apartament, nu am casă”.
Ion Sturza despre firmele din România și fondul de investiții idn Cipru: „Eu sunt președintele Fondului Fribourg, dar există mai mulți oameni care investesc bani. Nu sunt doar banii mei. Firma nu e în zonă off-shore. E în regim de Uniune Europeană, firma fiind înregistrată într-o țară din Uniunea Europeană. Nu e în Belize sau Panama. Zona în care e înregistrată firma e zonă UE”.