Cui aparţin maşinile lui Voronin?
Comisia Naţională de Integritate (CNI) a conchis că deputatul Vladimir Voronin, preşedintele Partidului Comuniştilor din R. Moldova (PCRM), nu a admis încălcări în declararea veniturilor şi proprietăţilor pe care le deţine. Majoritatea maşinilor retro, despre care presa a scris în martie 2014 că i-ar aparţine, sunt înscrise pe o firmă, care, însă, are legături strânse cu familia ex-preşedintelui.
În martie 2014, ziarul Timpul publica o informaţie, prin care anunţa că familia lui Vladimir Voronin deţine mai multe maşini de lux, dar şi automobile retro, care valorează peste 70 de mln. de lei. În articol se preciza că majoritatea automobilelor sunt păstrate în garajul noului sediu al PCRM, din str. Armenească, 44, şi că nici una dintre ele nu se regăseşte în declaraţia cu privire la venituri şi proprietăţi, prezentată de deputat.
„Nu este nicio încălcare”
Imediat, CNI a anunţat că s-a autosesizat şi a iniţiat un control în privinţa averii celui mai longeviv preşedinte pe care l-a avut vreodată R. Moldova. Controlul a durat trei luni, însă prezentarea rezultatelor acestuia în cadrul şedinţelor Comisiei s-a tot amânat, până săptămâna trecută, când, cu patru voturi pro, membrii CNI au ajuns la concluzia că, în declaraţia cu privire la venituri şi proprietăţi a lui Vladimir Voronin, nu se conţine nicio încălcare. „Am verificat cui aparţin acele maşini şi nici una nu aparţine familiei Voronin, adică lui Vladimir şi Taisiei Voronin. Noi am luat datele din declaraţia sa şi le-am comparat cu cele din baza de date a Registrului. Şi tot ce era în baza de date pe numele lui Voronin era trecut şi în declaraţia sa cu privire la venituri şi proprietăţi. Nu este nicio încălcare”, explică Victor Strătilă, vicepresedintele CNI.
Instituţia a verificat şi situaţia legată de zborurile cu avioane private ale ex-preşedintelui Voronin din ultimii patru ani, dar nici aici nu au fost depistate încălcări, asta după ce presa a scris că liderul PCRM a cheltuit peste 11 mln. de lei, în perioada 2010-2014, pe zboruri private cu avionul în diferite ţări din Uniunea Europeană. „Aceste deplasări nu au fost plătite din banii săi. Legea nu interzice ca altcineva să-i plătească asemenea deplasări, eventual nişte sponsori”, a precizat Strătilă.
12 maşini înregistrate pe aceeaşi firmă
Totuşi, cui aparţin zecile de maşini despre care presa a scris că fac parte din averea familiei Voronin şi ce legături au aceste persoane cu liderul PCRM? ZdG a aflat că CNI a verificat proprietarii a 18 maşini care au apărut ca fiind ale liderului PCRM. Una dintre acele maşini este înregistrată pe numele fiului preşedintelui, Oleg Voronin, iar alte 12, toate automobile retro, cu numere de înmatriculare care încep cu K WR, sunt înregistrate pe numele unei firme, SRL Retro W.M. Informaţia despre faptul că, atunci când CNI a verificat proprietarii acestor maşini, ele erau înregistrate pe această firmă a fost confirmată pentru ZdG de către Victor Strătilă, vicepreşedintele CNI.
Această firmă, conform informaţiilor de la Camera Înregistrării de Stat (CÎS), a fost fondată pe 27 decembrie 2007. În calitate de unic fondator şi administrator apare Galina Bednarscaia. SRL-ul are un capital social de 2,04 mln. de lei şi adresa juridică pe str. Vasile Alecsandri, 81. Obiectivele declarate sunt activităţi de creditare, comerţul cu autovehicule, închirierea autoturismelor şi închirierea altor mijloace de transport terestru, inclusiv containere. Conform datelor din raportul financiar pe anul 2012, din vânzări, firma a avut venituri de 715 mii de lei.
Firma Retro W.M. şi familia Voronin
SRL-ul, însă, este unul apropiat familiei Voronin sub mai multe aspecte. Acesta se află pe str. V. Alecsandri, 81, practic în aceeaşi ogradă cu str. V. Alecsandri, 79, acolo unde sunt sau au fost înregistrate mai multe firme care fac sau au făcut parte din imperiul lui Oleg Voronin, fiul liderului comunist. De fapt, şi clădirea în care se află firma are mai multe legături cu familia Voronin. Conform datelor de la Cadastru, clădirea în care se află firma a aparţinut, în perioada 2002-2011 (inclusiv atunci când firma era fondată, în 2007), soţilor Oleg şi Elena Voronin. În aprilie 2011, perioadă în care averea lui Oleg Voronin era în vizorul Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC), cei doi soţi Voronin au vândut clădirea Nataliei Tkacenko şi a lui Viktor Bolyubakh, despre care presa a scris că ar fi partereni de afaceri ai familiei Voronin.
Nici Galina Bednarscaia, fondatoarea şi administratoarea firmei care deţine maşinile retro, nu-i este străină liderului comunist. Conform datelor din raportul anual al FinComBank pe anul 2013, Galina Bednarscaia este membru al Comisiei de Cenzori în cadrul băncii familiei Voronin. Conform aceloraşi informaţii, Oleg Voronin este preşedintele Consiliului Băncii. În 2011, Galina Bednarscaia, partenera familiei Voronin şi-a redobândit cetăţenia română. Conform datelor de la Registru, în R. Moldova există o singură persoană care poartă acest nume.
ZdG a încercat, dar fără succes, să discute cu reprezentanţii firmei Retro W.M. La adresa juridică, Alecsandri, 81, după ce am telefonat, ni s-a explicat că o asemenea firmă nu există.
Averea ex-preşedintelui Voronin
Conform declaraţiei cu privire la venituri şi proprietăţi pe anul 2013, Vladimir Voronin a indicat că a avut, împreună cu soţia sa, Taisia Voronin, venituri totale de aproape 800 de mii de lei, dintre care, 95 de mii de lei din salariul de deputat, 528 de mii de lei din dividende de la FinComBank, 150 mii de lei din pensia ambilor soţi şi 25 de mii de lei din indemnizaţii. Voronin a mai indicat că, împreună cu soţia, deţine şapte terenuri, un apartament, două case de locuit în afara Chişinăului şi un garaj. Totodată, liderul PCRM a precizat că are deschise mai multe conturi bancare, pe care păstrează aproximativ 1,4 mln. de lei în Banca de Economii şi în FinComBank. Voronin deţine şi 52 de mii de acţiuni în valoare de 5,2 mln. de lei la FinComBank. În ultimii cinci ani, Vladimir Voronin nu a indicat în declaraţiile sale cu privire la venituri şi proprietăţi niciun automobil.
Anterior, liderul comunist preciza că majoritatea maşinilor de lux care au fost arătate în presă nu-i aparţin. Voronin spunea, totuşi, că doar maşinile de epocă sunt ale sale, pe motiv că are o pasiune aparte pentru ele. „Maşinile retro sunt un hobby pentru mine. Eu cu ciclismul m-am ocupat, cu motocicletele. Pentru mine a fost un hobby. Deja de când m-am ridicat în aceste funcţii mari, nu mai am timp pentru ele. Pentru a restaura o maşină de aceasta îţi trebuie mult timp. Aceste maşini trebuiau să ajungă la „metalalom” şi au fost restaurate”, preciza fostul preşedinte. Ulterior, după ce a început să fie investigat de CNI, Voronin declara că, de fapt, nici una din maşini nu îi aparţin şi că el a fost doar cu „ideea”.