Banii statului în banca lui Voronin
După anul 2001, mai multe ministere şi departamente de stat au încheiat contracte cu Banca Comercială „Fincombank” pentru deservirea plăţilor şi cardurilor. Astfel, mii de angajaţi de la Ministerul de Interne, Ministerul Finanţelor, Moldtelecom, Ministerul Apărării şi alte structuri de stat şi-au ridicat salariile prin intermediul acestei bănci. Milioane de lei, sub formă de taxă bancară, au fost colectate în beneficiul băncii, care aparţine lui Oleg Voronin, fiul ex-preşedintelui. În acest răstimp, însuşi Vladimir Voronin şi soţia sa au devenit acţionari ai acestei bănci, primind dividende din profitul băncii, colectat şi din bugetul de stat.
La Serviciul de presă al Ministerului Finanţelor şi al Ministerului de Interne ne-a fost confirmat faptul că salariaţii acestor instituţii îşi primesc remunerările lunare prin intermediul băncii comerciale „Fincombank”.
La Ministerul Finanţelor am fost informaţi că „deschiderea conturilor bancare pentru instituţiile publice se efectuează în baza Regulamentului privind deschiderea, modificarea şi închiderea conturilor în băncile autorizate din Republica Moldova, aprobat de Consiliul de administraţie al BN la 25 noiembrie 2004”. Totodată, contractul Ministerului Finanţelor de deservire a cardurilor bancare la „Fincombank” a fost încheiat deja din 2003.
Papuc şi Greceanâi au transferat miliarde
Economistul Veaceslav Ioniţă susţine că instituţiile publice trebuie să organizeze un tender atunci când decid deschiderea unor conturi pentru deservirea plăţilor ministeriale, inclusiv a transferurilor salariale pe carduri. „Este un beneficiu enorm, este vorba de mii de angajaţi ai structurilor de stat, este vorba de bani, care intră în conturile angajaţilor, dar nu se ridică imediat, ci doar la solicitare. Aceşti bani, e vorba de zeci sau sute de mii de lei, sunt rulaţi de bancă, şi pe lângă beneficiul financiar din operaţiunile bancare executate pentru deservirea cardurilor, apar şi aceste beneficii din banii depozitaţi”, susţine el.
Menţionăm că Ministerul Finanţelor achită salariile angajaţilor pe cardurile „Fincombank” din anul 2003. La acel moment, ministră a Finanţelor era Zinaida Greceanâi, care a manifestat devotament permanent faţă de Vladimir Voronin. Astfel, potrivit Legii Bugetului pentru anul 2009, cheltuielile curente ale acestui minister constituie 374 milioane lei. În ultimii 6 ani această sumă rulată prin intermediul „Fincombank” depăşeşte 2 miliarde de lei. Dintre acestea, cea mai mare parte sunt plăţi salariale, pentru care „Fincombank” percepe o taxă de 0,8% pentru fiecare operaţiune, percepută din contul persoanelor deţinătoare de carduri.
Şi Ministerul de Interne a trecut conturile sale bancare la „Fincombank” în perioada în care Gheorghe Papuc îndeplinea funcţia de ministru. Potrivit Legii Bugetului, anual cheltuielile pentru întreţinerea personalului acestui minister ating cifra de circa 500 milioane lei, iar în 6 ani se acumulează circa 3 miliarde de lei.
Am contactat Banca Comercială “Fincombank” pentru a solicita opinia acestei instituţii cu privire la beneficiile pe care le are din cooperarea şi deservirea instituţiilor bugetare. În anticameră (nr. tel. 269900) ni s-a spus că această situaţie poate fi comentată doar de către Alexandr Bobârâkin din Secţia de Marketing, oferindu-ni-se numărul acestuia de telefon. După ce am format în repetate rânduri acest număr la care nu răspundea nimeni, am revenit la anticameră. Ieri, persoana din anticameră ne-a spus că trebuie să revenim la Bobârâkin, deoarece „eu încă nu l-am văzut, însă numai el vă poate răspunde”.
Ministerele, clienţi de aur
Din rapoartele plasate pe www.fincombank.md am stabilit că această bancă şi-a mărit enorm numărul clienţilor, care până în 2001 era mai mic de 10.000. În prezent, banca are mai multe zeci de mii de clienţi, mulţi dintre ei – aduşi prin contracte corporative cu ministerele şi întreprinderile de stat.
„Clienţii care au sute de angajaţi şi o activitate stabilă, cum ar fi ministerele şi alte instituţii de stat, sunt de aur pentru orice bancă. Asta înseamnă că fluxul financiar este asigurat şi că aceşti bani sunt de mare ajutor pentru desfăşurarea activităţilor de creditare şi de depozit ale băncii. De aceea e nevoie ca o bancă să fie aleasă de către o instituţie publică prin tender, ca să se evalueze cine acordă condiţii mai favorabile pentru deservirea plăţilor”. Potrivit angajaţilor „Fincombank”, la deservirea unui card se percepe în folosul băncii 0,8 % din suma procesată. Alte bănci percep o taxă 0 pentru aceste activităţi.
Amintim că în declaraţia sa cu privire la venituri, Vladimir Voronin a notat că deţine acţiuni la „Fincombank” în valoare de peste 5 milioane de lei. Anterior şi Taisia Voronin declarase că deţine o cotă-parte din acţiunile acestei bănci.
Ministrul Finanţelor nu va merge la Fincombank
Ministrul Finanţelor, Veaceslav Negruţă, a declarat pentru ZdG că este dreptul fiecărui angajat al oricărei structuri de stat să îşi aleagă modul în care vrea să îşi primească salariul, inclusiv atunci când doreşte să îşi primească banii pe card, să îşi aleagă banca comercială la care vrea să îşi deschidă card.
„Nu pot să fac comentarii asupra unui fapt în care nu am nicio implicaţie. Eu personal am decis să îmi ridic banii cash la contabilitatea Ministerului Finanţelor. Prin acest fapt sunt sigur că nu voi favoriza nicio bancă comercială şi nu voi atrage atitudini şi comentarii din partea altor bănci sau a presei”, a conchis ministrul Negruţă.
Alina RADU